Archieven

Dit bericht is 890 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De ingrediënten voor een warme, romantische en vooral ook sfeervolle ‘Nacht van het Zilver’ staan klaar. Zaterdagavond 10 december is  van 18.00 tot 24.00 uur de twaalfde editie van dit intieme evenement.

Het is op deze avond dat burgemeester Pauline Bouvy haar taken en de sleutel van de stad overdraagt aan nachtburgemeester Marco Oudshoorn (67). “Een erebaantje”, geeft hij aan. “Mijn taken zijn vooral symbolisch.” Neemt niet weg dat zijn de belangrijkste rol is om te zorgen dat alles die avond goed verloopt. “Als de stad volloopt met mensen, dan is voor mij de nacht geslaagd”, glimlacht hij.

Programma
Moeiteloos somt de nachtburgemeester de activiteiten van de nacht op: “naast de ateliers, galeries en juwelierszaken hebben we leuke elementen die de sfeer feeëriek maken. Er worden Christmas Carrolls gezongen, verlichting van de deelnemende panden, optreden van vuurspuwers en zang van de operazangeres Tanis Ravelli. Wie zelf een sieraad wil ontwerpen, is welkom in de Hoge Vierschaar.” Oudshoorn merkt een groot enthousiasme onder de deelnemers. “Mede door de kleinschalige opzet en winterse sfeer die deze dagen voor Kerst kenmerkt.”

Zesde generatie
Atelier De Vaal is één van de ruim twintig deelnemers. Een familiebedrijf sinds 1866 waar nu de zesde generatie actief is in het vak. Naast de juwelierszaak in Bergambacht is een paar jaar geleden ook het historische pand aan de Haven 70a erbij betrokken. “Puur vanwege ruimtegebrek voor onze machines en werkplaats”, legt Jan de Vaal (62) uit. “Hier repareren we voor collega juweliers en goudsmeden. We maken ook sieraden of halffabricaten die de edelsmeden zelf tot een eindproduct maken.”

Modern
Vol trots showt hij dat we ons bevinden in een moderne zilver- en goudsmidwerkplaats. Compleet met hightech apparatuur zoals lasers, lasapparaten en 3D printers. In zijn pubertijd had Jan nog weinig interesse in het vak. Op aandringen van zijn vader is hij naar de Vakschool gegaan en is de liefde voor het vak gekomen. Nog steeds is hij met de school verbonden als examinator.

Eerste keer
De komende Zilvernacht is voor de medewerkers van De Vaal de eerste keer dat ze zich vanuit het huidige pand presenteren. “Drie jaar geleden hadden we onze stand in de Grote Kerk”, weet Jolijn (26), dochter van Jan. “Nu zijn we met onze eigen galerie open zodat we klanten binnen kunnen ontvangen.” Jan heeft zich voorgenomen om op de avond zelf een rondje te lopen. “Heb ik nog niet eerder gedaan”, lacht hij. “Ik wil het ook wel eens zien en beleven.”

Jan en Jolijn de Vaal

Dit bericht is 890 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op ‘Nacht van het Zilver’ met veel romantiek en intimiteit

  • De opening van de Zilvernacht vindt plaats in het Zilvermuseum. Het zilvermuseum is de hele avond geopend. Met schitterende winkel, Rondleidingen en activiteiten. De beste tussenstop voor een drankje en even opwarmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief