Archieven

Dit bericht is 2047 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK- Nog helemaal onder de indruk van de fantastisch scherpe foto’s die Yolanda Rook weet te maken van vogels van allerlei pluimage, ging het portret dat onze fotograaf van haar maakte enigszins de mist in. Een groter contrast tussen scherp en wazig kan bijna niet. En dat terwijl Yolanda even daarvoor nog had betoogd dat een juiste instelling en een snelle reactie basisvoorwaarden zijn om een goede foto te maken. Beetje dom dus.

Het gesprek voorafgaande aan deze minder geslaagde foto ging over de hobby die Yolanda Rook sinds enige tijd beoefent. Ze maakt foto’s in de natuur en bij voorkeur van vogels. Dat bleek een goede keuze, want ze heeft beslist talent.

Dat bewijzen de foto’s die dit bij artikel zijn gevoegd. Daarop zien we onder meer een bruine kiekendief met een kikker in zijn klauwen, een sneeuwuil in volle vlucht en een merel met een bek vol wormen.

Vrije tijd
Yolanda werkte jarenlang bij een grote zorginstelling waar ze onder meer verantwoordelijk is voor het opzetten en uitvoeren van projecten waar mensen met een beperking zelfstandig maar begeleid kunnen wonen. Zo was ze geruime tijd geruime tijd nauw betrokken bij de gang van zaken in De Uitkijk aan de Joost van den Vondelstraat, waar zestien appartementen woonruimte bieden aan even zoveel bewoners. Beroepskrachten en vrijwilligers zijn dag en nacht aanwezig om de volwassenen die er wonen waar nodig te ondersteunen.

Tekst gaat verder onder foto

Het is een drukke baan en Yolanda bouwde een groot aantal overuren op die in vrije tijd moesten worden gecompenseerd. Een sabbatical periode lag voor de hand. “Fijn om vrij te zijn, maar dan moet je natuurlijk wel iets leuks gaan doen.” Fotograferen deed ze altijd al graag en dat combineren met haar belangstelling voor de natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder bleek een keuze waar ze zich heel prettig bij voelt. Ze volgde een foto-cursus, leerde vogelgeluiden herkennen, werd lid van de fotoclub AFO in Ouderkerk aan den IJssel en schafte apparatuur aan waarmee ze prachtige beelden kan maken. De telelens waar ze vaak mee werkt maakt indruk.

Veel vogelsoorten in Krimpenerwaard
Ze trekt er regelmatig voor dag en dauw op uit en gaat meestal niet eens ver van huis. Op de Zaag achter haar huis leven veel bijzondere vogels en ook in de polders in de Krimpenerwaard is van alles te zien. De boswachters van het Zuid-Hollands Landschap wijzen haar vaak op plekken waar ze bijzondere vogels kan spotten. Fietsend en wandelend bereikt zij verstilde plekjes waar weide en watervogels in alle rust hun eieren uitbroeden en hun jongen grootbrengen.

Veel mensen rijden of lopen er zo aan voorbij maar Yolanda heeft er een oog voor ontwikkeld en ziet op onverwachte plekken de meest uiteenlopende exemplaren, die maar wat graag voor haar camera poseren. Er leven in de Krimpenerwaard veel meer vogelsoorten dan menigeen weet. Dankzij de prachtige foto’s van Yolanda kan iedereen er kennis mee maken.

Foto’s vogels: Yolanda Rook

Dit bericht is 2047 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief