Archieven

Dit bericht is 626 keer gelezen

krimpenerhoutKRIMPEN A/D LEK – Het merendeel van de werkzaamheden voor de natuurvriendelijke oevers en moeraszone in de Krimpenerhout is gereed. Op deze plekken moet de natuur zich nu verder ontwikkelen. Dat zag ook gedeputeerde Han Weber, die afgelopen vrijdag een persoonlijke rondleiding kreeg van Kees Oskam, voorzitter van Groenalliantie Midden-Holland en daarmee opdrachtgever voor de kwaliteitsimpuls in de recreatiegebieden in het Groene Hart.
De provincie draagt financieel bij aan de opknapbeurt die niet alleen in de Krimpenerhout, maar inmiddels ook in het Loetbos, Gouwebos en binnenkort ook in het Goudse Hout wordt uitgevoerd. Doel is de gebieden aantrekkelijker te maken voor de recreant zodat die er meer kan doen, beleven en zien.
Natuurvriendelijke oevers
Veel aandacht gaat naar het verbeteren van de waterkwaliteit zodat de surfplas de zwemfunctie terugkrijgt. Op dit moment wordt de bodem afgedekt met een laag zand. Die zorgt ervoor dat er geen fosfaten meer vrijkomen uit de bodem waardoor de voedingsbron van algen verdwijnt. De gedeputeerde had waardering voor de manier waarop de natuurvriendelijke oevers drie functies combineren. Han Weber: “Het is mooi dat deze oevers zorgen voor zuivering van het water, verbetering van de biodiversiteit en ook het gebied voor bezoekers aantrekkelijker maken.”
Moeraszone
Ook in de nieuwe moeraszone in het westelijk deel van de Krimpenerhout worden natuurontwikkeling en – beleving nadrukkelijk gecombineerd. De werkzaamheden zijn hier klaar. De zone oogt nu nog kaal, maar deze gaat zich de komende tijd verder ontwikkelen. De verwachting is dat veel planten en dieren zich hier thuis gaan voelen. Kees Oskam: “Voor bezoekers is het interessant om deze ontwikkelingen te volgen. Omdat het gebied er steeds anders uitziet, nodigt het uit om het gebied vaker te bezoeken.”
Planning
De werkzaamheden aan de surfplas zijn voor 1 mei klaar zodat de plas tijdens het zwemseizoen weer volop kan worden gebruikt. Het speeleiland en de nieuwe wandelroutes volgen de maanden daarna; de contouren hiervan zijn echter al duidelijk zichtbaar. De verwachting is dat alle werkzaamheden deze zomer zijn afgerond. Dan is ook het nieuwe entree gebouw met toiletvoorziening geplaatst.

Dit bericht is 626 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief