Archieven

Dit bericht is 3132 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Vorig jaar scoorde hij nog een ‘magere’ 9,6 in de haringtest en gooide daarmee al hoge ogen. Nu is hij gestegen tot een vette 9,966 en daarmee is hij de vishandelaar met de meeste punten in heel Nederland. “Net geen tien, maar ik ben er hartstikke trots op”. glundert Corné Struik.

We hebben het over de Nationale Haringtest, georganiseerd door de VNV, de Vereniging van Nederlandse Visdetaillisten, waarin wordt uitgemaakt wie de beste haring verkoopt. Struik behoort, sinds hij enkele jaren geleden de viskraam van Wim Verwaal overnam, al tot de top. De keurmeesters van de vroegere haringtest van het Algemeen Dagblad waren al vol lof over zijn product, de juryleden van de Nationale Haringtest zijn dat des te meer.

De Nationale Haringtest zit iets anders in elkaar dan de test die het AD in het verleden uitvoerde. Niet alleen haringdeskundigen maar ook het publiek hebben een stem in de einduitslag. In de eerste ronde zijn het voornamelijk de klanten die hun mening mogen geven over smaak, uiterlijk en de prijs-kwaliteitverhouding. De drie vishandelaren met de meeste stemmen en de drie met de meeste punten gaan door naar de finale. Zij worden ieder bezocht door de jury, die niet alleen hun eigen oordeel geven, maar ook een smaaktest doen met klanten die op dat moment in de winkel of aan de kraam hun haringen bestellen.

Jury
“Vandaag is de jury langs geweest en met mijn klanten aan de praat gegaan”, vertelt Corné. “Spannend, want ik heb geen idee hoe het afloopt.” Met een ruime 9,9 in de eerste ronde maakt hij een goede kans dit jaar de beste haringverkoper van Nederland te worden. Of dat gaat lukken is nog even afwachten. De einduitslag wordt pas in oktober bekend gemaakt tijdens een nationale visbeurs waar leveranciers en detaillisten elkaar treffen.

Uiterste zorgvuldigheid gedurende het hele proces is het geheim van Corné Struik. “Dat begint al bij het kiezen van een betrouwbare leverancier die mij de partijen levert die ik wil hebben.” Dan volgt het transport, het bewaren tot gebruik, de manier van ontdooien, het schoonmaken op een gekoeld werkblad en de overdracht aan de klant. Op warme dagen krijgen die zelfs een koeltasje mee waarin ze de haring mee naar huis kunnen nemen. Struik laat niets aan het toeval over.

Het resultaat mag er zijn. De deskundigen en zijn klanten zijn uiterst lovend over de haring die hij levert. Dat geldt overigens ook voor zijn andere visproducten zoals warm gebakken of gerookte vis, salades en vissoorten die klanten zelf thuis willen bereiden. Het is altijd druk aan de kraam die op dinsdag op de markt in Krimpen aan den IJssel te vinden is, op woensdag in Lekkerkerk, op donderdag in Bergambacht, op vrijdag in Krimpen aan de Lek en op zaterdag weer in Lekkerkerk.

Dit bericht is 3132 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Net geen 10 voor voor haring van Corné Struik

  • Ben door dit artikel heel nieuwsgierig geworden naar jullie haring.
    Waar staan jullie op donderdag in Bergambacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief