Archieven

Dit bericht is 2722 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – De kwaliteitsimpuls van het recreatiegebied rondom de Surfplas aan de rand van de gemeente Krimpenerwaard mag een succes worden genoemd.

Een zandlaag op de bodem van het meer zorgt ervoor dat blauwalg wegblijft en er weer gezwommen kan worden, er verrees een aantrekkelijk speelparadijs en bij de ingang van het gebied staat sinds enige tijd een entreegebouw met toiletvoorzieningen. Het mag dan ook geen wonder heten dat het gebied druk wordt bezocht. Zeker als het aangenaam weer is komen recreanten uit de wijde omgeving naar de plas.

Die populariteit heeft ook een keerzijde. Als de gezinnen met kinderen huiswaarts zijn gekeerd, verzamelen er zich jongeren. Vooral onder de overkapping van de entree en in het speelbos ontmoeten zij elkaar om de zwoele zomeravonden en -nachten samen door te brengen. Op zich niet erg, want de voorzieningen zijn er voor iedereen. Maar; het gaat nogal eens mis. De afgelopen weken zijn er meermalen vernielingen aangericht, is de AED gestolen, zijn de toiletvoorzieningen deels afgebroken, was er geluidsoverlast, werd er gedronken en geblowd en werden bergen rotzooi achtergelaten.

Reden voor de Groenalliantie Midden-Holland (eigenaar van het terrein) en de gemeente Krimpenerwaard om rond de tafel te gaan zitten en een aantal maatregelen af te spreken. “We gunnen de jeugd hun eigen plek in onze omgeving, maar we vinden wel dat ze zich aan een aantal regels moeten houden.”

Tijdens een korte bijeenkomst nabij het entreegebouw maakten burgemeester Roel Cazemier en Kees Oskam, voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland, bekend om welke maatregelen het gaat. Bij die gelegenheid onthulden zij een bord waarop staat dat het gebied niet mag worden betreden tussen zonsondergang en zonsopgang en dat het bezit van alcoholhoudende dranken in geopende verpakking verboden zijn. Alleen het plaatsen van zo’n bord met alleen deze regels erop lijkt op het eerste gezicht niet een maatregel die de kwaadwillende bezoekers zal afschrikken.

“Maar het heeft wel degelijk nut”, aldus de aanwezigen. De boswachter van Staatsbosbeheer (beheerder van het gebied), de BOA’s van de gemeente, de politie en de jeugd- en jongerenwerkers kunnen onverlaten die zich niet aan deze regels houden direct aanspreken, van het terrein verwijderen en eventueel beboeten. “Zo’n boete bedraagt toch al snel 95 euro en dat is serieus geld voor een jongere.”

Desgevraagd laat Jan Vente, verantwoordelijk wethouder in Krimpenerwaard, weten dat cameratoezicht in het gebied wel is overwogen, maar nog niet wordt ingezet. “Maar als de nu genomen maatregelen onvoldoende blijken te helpen, zullen we dat zeker opnieuw bekijken.”

“Het is eigenlijk te triest voor woorden dat we zo’n mooie locatie als deze Surfplas op een dergelijke wijze moeten beschermen”, aldus burgemeester Cazemier. “Jongeren en hun ouders zouden zelf beter moeten weten.”

Dit bericht is 2722 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Niet alles mag rondom de Surfplas

  • Het is te triest voor woorden dat er voor de jeugd helemaal niks is in Krimpen. Dan kan je dit verwachten en moet je ook niet janken. Ga dus wat voor de jeugd regelen in dat suffe dorp ipv alleen maar met kerken en de zondag bezig te zijn. Wellicht dat de criminaliteit en het drugsgebruik in dat dorp dan aardig zal verminderen.

  • Volgens mij ligt het daar niet aan Patrick. Of jij moet de toiletten vernielen en troep en glas achterlaten een normale bezigheid van jongeren vinden. Dan zal de gemeente nog meer spullen moeten neerzetten om die te laten slopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief