Archieven

Dit bericht is 1171 keer gelezen

BERGAMBACHT – Lekker een rondje fietsen door de polders van de Krimpenerwaard. Onderweg even uitrusten op een bankje. Tenminste, als het niet kapot is. Peter Rijken vond een oud, vergaan bankje en besloot een nieuwe te doneren om weer te kunnen genieten van de natuur.

Mijmeren, kijken, luisteren, leven. Deze spreuk schittert op het nieuwe bankje die wordt geplaatst langs de Kadijk in Bergambacht. De tekst heeft volgens Rijken te maken met de plek waar het zitje is geplaatst. “Als je op deze plek zit dan gebeuren er een paar dingen met je. Je gaat even rustig zitten. Je denkt even goed na. Je mijmert, je kijkt, je luistert naar de natuur, de vogels en de koeien. Je merkt dan dat er leven is, hier in dit gebied.”

Juist dat leven nu in coronatijd geeft volgens Rijken een extra dimensie. “Het is een oproep aan de mensen die hier zitten. Mijmer eens, luister eens, kijk eens en voel dat je leeft”, zegt Rijken.

Zelf initiatief nemen
Rijken fietst samen met zijn vrouw vaak langs het plekje waar het nieuwe bankje wordt geplaatst. “Dit is een van de weinige plekken waar je echt luwte hebt om te gaan zitten als je wat wil eten of drinken. Dit is een heel leuk plekje en daarom plaatsen wij hier een nieuwe bank”, zegt Rijken.

Hij vindt dat het initiatief vanuit de inwoner zelf moet komen en niet steeds maar de gemeente aangeschreven moet worden als er iets niet goed is. “We leven in een best ingewikkelde tijd en in zo’n ingewikkelde tijd is het ook fijn als mensen zelf zeggen wat kan ik doen? Kijk niet naar wat doet de overheid? Wat doet de provincie? Wat doet de gemeente? Kijk naar wat je zelf kan doen voor de omgeving waarin je woont.”

Natuur en recreatie verenigen
Initiatief nemen Rijken en zijn vrouw dus door het Zuid-Hollands Landschap te schrijven met wat de mogelijkheden zijn. “Het Zuid-Hollands Landschap is heel blij dat een inwoner zijn verantwoordelijkheid zelf neemt. Na het aanschrijven zijn we in gesprek gekomen en vanuit daar is dit bankje ontstaan”, legt Rijken uit.

“Het is een hele mooie plek om even te rusten”, zegt Rense Kragten, regiobeheerder Zuid-Hollands Landschap. Hij is aanwezig namens het Zuid-Hollands Landschap tijdens het plaatsen van het nieuwe bankje. “Bankjes doneren is gewoon een enorme bijdrage aan de natuur en onze doelstelling om natuur en recreatie met elkaar te kunnen verenigen op deze manier.”

Meer bankjes
Het is niet het enige bankje in de Krimpenerwaard dat aan vervanging toe is. Volgens Kragten zijn er zo nog een aantal in de omgeving. “Een collega zei laatst dat er, vlakbij onze werkschuur aan de Schaapjeszijde bij Ouderkerk, een bankje nodig aan vervanging toe is. Daarvoor zouden we zo’n waardevolle donatie goed kunnen gebruiken.”

Ook meedenken of wil je iets doen? Mail de redactie: redactie@rtvkrimpenerwaard.nl.

Door Billie Twigt.

Dit bericht is 1171 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief