Archieven

Dit bericht is 4810 keer gelezen

LEKKERKERK – Bijna op de grens tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek ligt sinds mensenheugenis zwembad Schuagt, één van de zeven buitenzwembaden binnen de grenzen van de gemeente Krimpenerwaard.

Op een prachtige buitendijkse plek aan de voet van de historische watertoren en omgeven door hoge kades, die de zwemliefhebbers veel beschutting bieden.

Een plek waar opa’s en oma’s nog hebben leren zwemmen onder leiding van de badmeester, waar zij in groepsverband hun zomers doorbrachten in het water of op de ligweide, waar jeugdliefdes ontstonden, waar zij zelf met hun jonge gezinnen naar toe gingen en waar zij nu, terwijl hun kleinkinderen rondplenzen in het eerste bad, herinneringen ophalen aan vroeger.

Generaties zwemplezier
Daar is alle aanleiding toe, want feitelijk is er in zwembad Schuagt de afgelopen decennia niet veel veranderd. Zo het vroeger was, zo is het nu nog en dat is goed. Al generaties lang hebben liefhebbers uit beide kernen en van daarbuiten genoeg aan het verwarmde 50-meterbad, de populaire hoge en lage duikplanken, de ligweiden en het winkeltje waar snoep, koek, snacks en dranken worden verkocht.

Zelfs ‘het gezicht’ van het zwembad verandert maar zelden. Na de periode waarin de heren Helleman senior en junior achtereenvolgens jarenlang de scepter zwaaiden kwam 22 jaar geleden Wim Niessing om nooit meer weg te gaan. “Ik heb hier altijd met enorm veel plezier gewerkt”, blikt hij terug nu hij met pensioen gaat. “Vaak lange werkweken in de zomer, wat meer tijd voor mezelf in de winter en altijd wat te doen op het gebied van onderhoud en verbouwingen.”

Dat het bedrijfsleiderschap van een buitenzwembad meer inhoudt dan alleen maar lekker in het zonnetje langs het water zitten om een oogje in het zeil te houden, beseft ook de opvolger van Wim. Hij liep al een seizoen mee en ontdekte dat er behalve het toezicht op de zwemmers in het bad veel meer te doen is. Denk aan het dagelijks schoonhouden van de kleedhokjes, toiletten en afvalbakken, het onderhouden van de grasmatten en het groen, het beheren van de horecagelegenheid, het technisch beheer van de installaties in de machinekamer, de registratie van de bezoekersaantallen en de daarbij horende financiële administratie, de organisatie van het dagelijkse banenzwemmen, wekelijkse schoolzwemmen en evenementen zoals de zwemvierdaagse en nog veel meer.

Diploma’s
“Ik ga me geen moment vervelen” voorspelt de 46-jarige Mark Nederlof, die in één winterseizoen alle noodzakelijke diploma’s wist te behalen om badmeester te kunnen worden.

“Ik weet nu al dat ik een heerlijke baan ga krijgen, met veel uitdagingen op technisch en organisatorisch vlak.” Als het aan hem ligt zet hij de traditie van zijn voorgangers voort en blijft hij de komende twintig jaar het gezicht van Schuagt.

Voor Mark is de zwemwereld redelijk nieuw.Ik ken Schuagt vooral uit mijn eigen jeugd en uit de jaren dat ik er mijn kinderen kwam, maar daar blijft het wel zo’n beetje bij.” Mark was beter ingevoerd in de voetballerij, waar hij als speler en trainer onder meer werkzaam was en is bij diverse verenigingen in de regio. “Ik maak dit seizoen af als assistent-trainer bij Dilettant en stap dan over naar DCV waar ik verantwoordelijk wordt voor de trainingen van de spelers onder 23 jaar”, vertelt hij enthousiast. Mark stelt vast dat die functie goed te combineren is met zijn nieuwe baan in het zwembad. “Het voetballen komt op gang als het zwemseizoen ten einde loopt en omgekeerd.”

Coronamaatregelen
De grote vraag is natuurlijk wanneer het nieuwe seizoen kan beginnen. “25 april gaat het zeker niet gebeuren. Wanneer wel is volledig afhankelijk van de versoepeling van de door de overheid genomen maatregelen. En dan moeten we het ook nog maar gaan zien, want hoe hou je in een zwembad dat op drukke dagen duizend of meer bezoekers telt, een afstand van 1,5 meter tot elkaar.”

Hoe dan ook, Mark en zijn team van twintig parttimers in verschillende functies en een aantal gemotiveerde vrijwilligers zijn er klaar voor. “Als alle seinen op groen worden gezet kunnen we binnen een week open. We popelen om te kunnen beginnen.”

Dit bericht is 4810 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief