Archieven

Dit bericht is 3194 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – In de gevangenis van Krimpen aan den IJssel wordt een nieuwe Afdeling Intensief Toezicht (AIT) geopend. Dat heeft minister Sander Dekker aangekondigd. De AIT is een reguliere afdeling binnen de gevangenis, maar kleinschaliger en intensief toezicht.

Het gevangeniswezen heeft te maken met een groeiende toestroom van gedetineerden die betrokken zijn bij georganiseerde misdaad. Zij vormen een extra risico voor de orde, rust en veiligheid in de inrichtingen van de dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), maar ook voor de veiligheid in de samenleving. Door risicovolle gedetineerden hier te concentreren, kunnen zij beter in de gaten gehouden worden en kan effectiever toezicht gehouden worden.

DJI kent speciale regimes zoals Extra Beveiligde Inrichting (EBI), Terroristen Afdeling (TA) en Beheers Problematische Gedetineerden (BPG). In sommige gevallen is het wenselijk om zware gedetineerden niet in een regime te plaatsen, maar wel in een kleine setting te plaatsen en om intensief toezicht te houden. Ook zijn er extra beveiligingsmaatregelen genomen om bijvoorbeeld voortgezet crimineel handelen of ontvluchtingspogingen te voorkomen.

De Afdeling Intensief Toezicht is fysiek gescheiden van de andere gedetineerdenafdeling. De afdeling kan gebruik maken van eigen voorzieningen (separaat luchten, sporten, arbeid, koken) en activiteiten vinden zoveel mogelijk plaats op de afdeling zelf. Daardoor is er geen vermenging of contact met de rest van de gedetineerden in de gevangenis. Het intensief toezicht staat niet in de weg om de gedetineerden zoveel mogelijk actief te houden en een programma aan te bieden. Uit oogpunt van humaniteit en veiligheid wordt er nadrukkelijk ingezet op zingeving voor gedetineerden die op de afdeling blijven. Bovendien verkleint dit de kans dat reguliere gedetineerden gerekruteerd worden voor criminele activiteiten.

Dit bericht is 3194 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief