Archieven

Dit bericht is 1552 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In een buitengewone raadsvergadering zijn woensdagavond de nieuw verkozen raadsleden voor de periode 2022-2026 geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afleggen van de eed of de verklaring en belofte aan de voorzitter van de raad, burgemeester Pieter Paans.

De volgende 31 raadsleden zijn officieel beëdigd:

VGBK: Pascal van der Hek (fractievoorzitter), Nathalie Glastra-Langeveld, Wisja Pannekoek, Yorben van Dortmont, Toon van der Stok, Jaco Verhagen en Géja Stuijt-van Vliet.

SGP: Jan Verburg (fractievoorzitter), Floor de Jong, Eric Koelewijn, Maarten Noordergraaf en Peter Klerk.

Leefbaar Krimpenerwaard: Jeffrey Groen (fractievoorzitter), Anette Kouwenberg-van Herk, Tjeerd de Wijs en Peter Ouwendijk.

Pro Krimpenerwaard: Ad Struijs (fractievoorzitter), Petra Klomp-Lever en Bert Vriezen.

CDA: Irma Bultman (CDA), Marc Advocaat en Frank Mone.

VVD: Pascal Zuijderwijk (fractievoorzitter), Marco Oudshoorn en Heleen Vogel-Harberink.

PvdA/GroenLinks: Sandro Kovačić en Bart van Ree.

ChristenUnie: Ton van Dorp (fractievoorzitter) en Anthony Tom.

D66: Salma Aoukili (fractievoorzitter).

Lokaal op 1: Johan Slöetjes (fractievoorzitter).

Na het officiële gedeelte namen de pasbenoemde raadsleden felicitaties van inwoners, familieleden en politieke vrienden in ontvangst. Zij wensten hen succes met dit eervolle ambt.

Nieuwe coalitie
Direct na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart is informateur Willem Schoof namens de grootste partij, VGBK, gestart met het voeren van verkennende gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie.

De raad werd voorgesteld om het advies van de eerste twee gespreksrondes van Schoof in ontvangst te nemen en hem aan te wijzen als formateur. Hij adviseert om coalitiegesprekken te starten tussen VGBK, SGP, CDA en VVD. “Dit is de meest haalbare optie omdat deze kan rekenen op een stabiele meerderheid van 18 raadzetels”, aldus de heer Schoof.

Vervolgens gingen de fracties met elkaar in debat wat resulteerde in het indienen van twee amendementen door de ChristenUnie en één motie door Pro Krimpenerwaard. Het amendement van de CU om een tweede formateur aan het formatieproces toe te voegen werd verworpen door de VGBK, Leefbaar Krimpenerwaard, Pro Krimpenerwaard, VVD en Lokaal op 1.

Het amendement om aan partijen die niet deelnemen aan de coalitiegesprekken input voor de komende raadsperiode te vragen, om daarmee een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor de grote opgaven waar de Krimpenerwaard voor staat, werd met 16 stemmen voor (CU, CDA, SGP, PK, D66 en PvdA/GL) en 15 stemmen tegen wel aangenomen.

De motie over het aanstellen van een onafhankelijke verkenner om te komen tot een stabiel en bestuurskrachtig gemeentebestuur kon alleen rekenen op de steun van Pro Krimpenerwaard en Leefbaar Krimpenerwaard en werd daarom verworpen.

Dit bericht is 1552 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief