Archieven

Dit bericht is 4419 keer gelezen

BERKENWOUDE – Al in 2013 maakten leden van de Gereformeerde Gemeente Berkenwoude de eerste plannen om hun kerkgebouw aan de Prinses Beatrixstraat uit te breiden of te vervangen.

“De reden was meervoudig”, vertellen Piet Verweij (diaken) en koster Ko de Jong. Door de aanwas van het aantal gemeenteleden werd het gebouw te klein en er werden steeds meer zichtbare en onzichtbare gebreken geconstateerd. “Ik heb menigmaal onder de vloer gelegen om lekkende leidingen te repareren” lacht De Jong. De Gereformeerde Gemeente telt inmiddels rond de vijfhonderd leden, waaronder veel jongeren. De kerkzaal was daardoor al lang veel te klein. Iedere week moesten er tientallen stoelen bijgezet worden.

Aanvankelijk werd uitgegaan van een nieuw of vergroot kerkgebouw op de oorspronkelijke locatie. Er kwamen verschillende ontwerpschetsen op tafel, maar steeds bleek de beschikbare ruimte ontoereikend om tot uitvoering over te gaan.

Tijdens een gesprek met de toenmalige wethouder Blok kwam een alternatief ter tafel. Net buiten de bebouwde kom lag een stuk land met daarop een leegstaande boerderij die redelijk in verval begon te raken. “Misschien kunnen jullie daar wat mee.”

Dat kon, maar dat had nog heel wat voeten in aarde. De locatie aan het Oosteinde had een agrarische bestemming en dat moest in maatschappelijk worden veranderd. De provincie had veel tijd nodig om daarover een knoop door te hakken. De vorige eigenaar nam ook ruim de tijd om een beslissing te nemen over de verkoop en ten slotte moest er iets met de oude locatie. Een projectontwikkelaar bleek bereid het kerkgebouw en de grond over te nemen om daarop woningbouw te realiseren mits daar een woonbestemming aan zou worden gegeven. Het kwam uiteindelijk goed.

De boerderij werd gesloopt en er kwam een ontwerp op tafel waar iedereen zich in kon vinden. Een kerkgebouw in de vorm van een schuurkerk die past in het omliggende landschap.

Er werd een bouwcommissie gevormd die de regie kreeg over de uitvoering en er kwam een bouwteam met de opdracht de bouw te realiseren. “Heel bijzonder is dat dit team vrijwel volledig uit leden van onze gemeente bestaat” aldus de heren Verweij en De Jong. “Er zijn in onze kring veel mensen die in hun dagelijks leven een functie hebben in de bouw, van leidinggevenden tot uitvoerenden en die waren graag bereid hun kennis en ervaring ter beschikking te stellen.” Op avonden en op zaterdagen werd er door tientallen vrijwilligers keihard gewerkt. Gemeenteleden die op dat gebied minder ervaring hebben zetten zich onder meer in om de ‘bouwvakkers’ op tijd van een natje en een droogje te voorzien. Door heel veel zelf te doen kon de Gemeente aanzienlijk besparen op de kosten.

Het resultaat mag er zijn. Binnen is er een multifunctioneel gebouw ontstaan waarin naast de kerkzaal diverse ruimten worden ingericht voor allerlei activiteiten. Op de bovenverdieping hebben de jongerengroepen zelfs hun eigen domein. De voorzieningen zoals de keuken en de toiletten zien er eigentijds uit en de technische installaties zoals de verwarming voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid. Geen cv-ketel op gas, maar een imposante warmtepomp die aardwarmte gebruikt om de ruimten te verwarmen of juist te koelen.

Als Piet Verweij en Ko de Jong een rondleiding geven zijn ze heel trots op wat er met elkaar is gepresteerd. Terecht, want het gebouw ziet er zowel buiten als binnen schitterend uit. En de bouw is ook nog in een veel kortere tijd gerealiseerd dan was gepland. In november vorig jaar ging de eerste paal de grond in en in juni 2021 werd de gedenksteen aan de gevel ingemetseld.

Oorspronkelijk zou de verhuizing pas in het voorjaar van 2022 plaatsvinden, maar zoals het er nu naar uitziet hoopt de Gereformeerde Gemeente Berkenwoude hun nieuwe kerk al op 30 september aanstaande in gebruik te nemen. De weken tot dat moment moet er nog hard gewerkt worden om de puntjes op de i te zetten. Zo moet het gerestaureerde orgel dat is overgenomen van een andere gemeenschap nog worden geïnstalleerd, moet er nog wat worden geschilderd en schoongemaakt en is het bestelde meubilair nog niet afgeleverd. “Komt allemaal goed”, verwachten de heren Verweij en De Jong.

Dit bericht is 4419 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief