Dit bericht is 529 keer gelezen
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Het Streekmuseum Krimpenerwaard presenteert vol trots de nieuwe tentoonstelling: Herken je me nog? Op donderdag 6 oktober wordt tentoonstelling feestelijk ingeluid met een publieke opening. Iedereen die de expositie als allereerst wil komen bewonderen is om 15:00 welkom bij het Streekmuseum Krimpenerwaard.
De tentoonstelling is samengesteld in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Wat een ramp!’. Het verdwijnen van groene landschappen en oude dorpsstraten lijkt misschien een ramp, maar in de collectie van het museum zijn dit soort taferelen gelukkig bewaard gebleven.
Ook laat de tentoonstelling de werken van hedendaagse kunstenaars zien, waarin duidelijk wordt dat er wel degelijk iets van de vroegere magie terug te vinden is in het huidige Nederlandse landschap.
Het dorpsgezicht bewaard
In de 20e eeuw werd het landschap van Krimpen aan den IJssel en omstreken vastgelegd door verschillende kunstenaars, zoals Gerrit van Bruggen, Andreas Schotel en vele anderen. Zij beperkten zich niet alleen tot polders en boerderijen, maar brachten ook de industrie, dijken en dorpsgezichten in beeld.
Veel van deze taferelen zijn inmiddels verdwenen, mede door de sterke groei van de regio en de industrie na de Tweede Wereldoorlog. Binnen de collectie van het Streekmuseum Krimpenerwaard zijn er tóch een aantal bewaard gebleven in de vorm van schilderijen, die nog blijk geven van het landschap van vroeger.
Hoop voor het ‘oud-Hollandse’ landschap
Ondanks dat er veel uit het ‘oud-Hollandse’ landschap is verdwenen, laten hedendaagse kunstenaars zoals Paul Wieggers en Edith Janzen zien dat er nog hoop is. Met zijn realistische en romantische schilderijen toont Wieggers dat de magie van de landschappen van vroeger nog steeds in Nederland te vinden is.
Janzen laat in haar beeldhouwwerken de weerbaarheid, maar ook de fragiliteit van Nederlandse weidevogels zien. Ze zijn er nog, maar hebben het steeds moeilijker door alle veranderingen in het landschap.
Dit bericht is 529 keer gelezen
Recente reacties