Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 5101 keer gelezen

BERGAMBACHT – Een boulevard, wandelpad en aandacht voor groen en recreatie. De nieuwe Veerstoep moet de komende jaren uitgroeien tot het  visitekaartje van Bergambacht. Het gebied ondergaat een ware metamorfose, zo blijkt het definitief ontwerp van Ingenieursbureau RPS. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich erover.

“De aanpak van de nieuwe Veerstoep in Bergambacht is vanuit meerdere doelen uniek”, licht Marco van Leeuwen namens RPS toe. “Zo voorziet het ontwerp niet alleen in een veiligere en efficiëntere infrastructuur. Ook zorgt het voor een aantrekkelijker leef-, woon- en werkgebied.”

Rijkswaterstaat kwam in 2015 met het initiatief een overnachtingshaven voor schepen aan te leggen ter hoogte van Bergambacht. Hiervoor moest de Veerstoep in eerste instantie dertig meter verlengd worden.

“Dat stuitte op weerstand vanuit de omgeving, omdat de nautische veiligheid van de veerpont mogelijk in het geding zou komen”, weet Van Leeuwen. “Intussen had de gemeente ook al vastgesteld dat de oeverconstructie in slechte staat verkeerde en niet meer aan de moderne eisen voldeed. Het project raakte in een impasse en lag ruim twee jaar stil. RPS werd gevraagd om een doorstart te maken en met een door alle betrokkenen gedragen ontwerp te komen.”

Veiligheid
Prioriteit nummer één in het ontwerp was volgens Van Leeuwen de nautische en verkeersveiligheid: “In de overnachtingshaven worden grote binnenvaartschepen afgemeerd. De nautische eisen zijn streng op het oog van veiligheid. Door de veerstoep in het aangepaste ontwerp ongeveer 30 meter naar het westen te verleggen, komt er beter zicht op de rivier. De aanpassing van de nieuwe veerstoep zorgt ervoor dat het autoverkeer van en naar de veerpont soepeler zal verlopen en niet, zoals in de huidige situatie, in een haakse bocht.”

Verder zorgen aanpassingen bij de af- en toeritten voor een betere scheiding tussen het fiets- en autoverkeer. Er komt onder meer een aparte fietsstrook. Daarnaast wordt het bestemmingsverkeer voor de veerpont en het achtergelegen bedrijventerrein beter van elkaar gescheiden.

Van Leeuwen: “Tegelijk met genoemde ingrepen is er binnen het ontwerp ook gekeken naar het esthetisch verbeteren van de entree van Bergambacht. Het gebied wordt heringericht met onder meer nieuwe oeverconstructies van damwanden, een kademuur en basaltglooiingen, met daarnaast aandacht voor groen en recreatie. Er komen een boulevard en wandelpad. Ook zijn er extra parkeerplaatsen voor het nabijgelegen restaurant ingetekend. Zo moet er een win-win situatie voor alle partijen ontstaan.”

Voor de aanleg van de nieuwe Veerstoep in Bergambacht is voor de gemeente een 3D-visualisatie gemaakt.

Dit bericht is 5101 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op Nieuwe Veerstoep moet visitekaartje Bergambacht worden

  • Ziet er mooi uit! Hopelijk wordt de situatie zo gemaakt dat als je de dijk op moet, zowel richting Lekkerkerk als Ammerstol er een baan komt, zodat je niet hoeft te wachten op de pont, omdat je er niet door kan om linkjsof rechts af te slaan. Nu zie je heel veel auto’s links van de verkeerszuil rijden, wat een levensgevaarlijke situatie opleverd.

  • Er zou toch een aparte opstel rijstrook komen? Zodat de bewoners van de dijken, de dijk op kunnen rijden als er een file staat voor de pont?

  • Ja maar de lek blijft giftig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief