Archieven

Dit bericht is 4739 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Al enige jaren maakt de Actiegroep Duits zich met ‘Mach Mit!‘ sterk om de Duitse taal meer onder de aandacht te brengen. Violetta van de Laan (47), lerares Duits aan het Schoonhovens College, is genomineerd voor de beste docent Duits van 2020. Ze is gekomen tot de laatste drie.

“Twee weken geleden kreeg ik te horen dat ik genomineerd ben”, vertelt de enthousiaste docente aan RTV Krimpenerwaard. “Afgelopen woensdag ontving ik bericht dat ik door de vakjury tot de laatste drie ben gekozen. Nu mag iedereen op mij stemmen voor de eerste plaats.” Op het moment dat Violetta het nieuws bekend maakte, is ze bedolven onder veel positieve reacties.

Inspiratie
De van oorsprong uit Polen afkomstige van der Laan heeft vanaf 1989 ruim dertien jaar in Duitsland gewoond. Daarna is zij naar Nederland verhuisd en in Schoonhoven komen wonen. De Duitse taal is niet per definitie de meest populaire taal om te leren. Daarom is het belangrijk dat het op een leuke manier gebracht wordt. “Ik probeer de leerlingen altijd een praktische opdracht te geven. Het gaat erom dat je iets kunt zeggen, iets duidelijk kunt maken in een vreemde taal. Door middel van workshops doe ik telkens nieuwe inspiratie op. Het is veel werk maar juist van de resultaten en de blije gezichten krijg ik heel veel energie en voldoening.”

Taalstad
Een van de projecten, die ze ontwikkeld heeft op het Schoonhovens College, is de “Sprachstadt Deutsch”. Het doel van de taalstad is dat de leerlingen zien, voelen en beleven wat ze geleerd hebben. Hier leren ze ook lef te tonen door gesprekken te voeren met  “vreemde” – niet lesgevende docenten Duits of gastdocenten Duits. “De hoofdgedachte waar de taalstad op gebaseerd is, het beleven van de taal, is in al mijn lessen terug te vinden.”

Stemmen op Violetta van der Laan kan via deze link tot en met zaterdag 29 februari. Op vrijdag 3 april is de einduitslag tijdens een congres in Amsterdam.

Dit bericht is 4739 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief