Archieven

Dit bericht is 817 keer gelezen


 

KRIMPENERWAARD- Op zaterdag 1 oktober stonden in heel Europa duizenden vogelaars naar de lucht te turen. Zij telden de miljoenen trekvogels die voor de winter uit naar het zuiden vliegen. Dit initiatief vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis.

Het evenement maakt zichtbaar hoe groots en bijzonder het fenomeen vogeltrek is. Het massale trektellen draagt er hopelijk aan bij dat meer mensen enthousiast worden voor vogels en dat er meer begrip komt voor de noodzaak van hun bescherming. Er wordt één datum gekozen om dubbeltellingen te voorkomen.

Ook de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) levert al jaren een bijdrage aan het waarnemen en tellen.  De NVWK bemant op die dag de officiële telpost De Hoekse Sluis, op de dijk langs de Lek tegenover Lekdijk-West 137.

Tellen
In Nederland coördineert Vogelbescherming Nederland de Euro Birdwatch voor de 27e keer. Het zijn vooral vrijwilligers die de trekvogels op zo’n 170 trekposten tellen. De tellingen worden ingevoerd op www.trektellen.nl. In heel Europa en worden de tellingen verzameld door BirdLife International, initiatiefnemer van de Euro Birdwatch.

Vorig jaar deden 41 landen mee en werden ruim 7 miljoen vogels geteld. De Finse vogelbescherming telde de meeste vogels, zo’n 1,5 miljoen. Nederland is in oppervlakte veel kleiner, maar de aantallen vogels die boven Nederland doortrekken brachten ons land in belangrijkheid voor de vogeltrek op de vierde plaats.

Doe mee
“We starten bij zonsopgang en tellen zolang de trek aanhoudt. Aantallen zijn erg afhankelijk van weer en wind. De vogels reizen bij voorkeur op dagen met voor hen de meest gunstige omstandigheden, dus we hopen op goed zicht en lichte tegenwind, omdat ze dan lager vliegen en dus eerder gezien worden.”

“Wie geïnteresseerd is in het fenomeen en wil bijdragen of de tellingen wil meemaken: van harte welkom om de sfeer te proeven”, aldus de Natuur en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard.

Dit bericht is 817 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief