Archieven

Dit bericht is 845 keer gelezen

Clemence Jansen van het JLO Museuum in Schoonhoven

Clemence Jansen van het JLO Museum in Schoonhoven

KRIMPENERWAARD – Er zijn in Nederland een groot aantal kleine musea die vaak onbekend zijn voor het grote publiek. Dat maakt ze echter niet minder aantrekkelijk om te bezoeken. De fotografe Maartje ter Horst uit Houten heeft 22 musea vastgelegd in haar fotoboek ‘Ode aan de kleinste musea van Nederland’. Twee kleine musea uit onze regio zijn ook in dit boek opgenomen.

“Tot voor kort woonde ik in Utrecht en daar kwam ik vaak langs het museum van Zuilen. Op een gegeven moment heb ik de eigenaar benaderd om foto’s te komen maken. Twee vliegen in één klap: ik maak mooie foto’s daar en dan heb ik gelijk het museum gezien”,  vertelt Maartje (28) in de uitzending zaterdagmiddag bij RTV Krimpenerwaard. “Ik ben daar geweest en was helemaal enthousiast. Dat heeft mij op de gedachte gebracht om op zoek te gaan naar andere, mooie kleine musea.”

Om de musea te benaderen is Maartje allereerst via internet gaan zoeken. “Veel musea zijn zo te vinden maar sommigen kwam ik via tips op het spoor. Zo werd ik voor het JLO museum in Schoonhoven geattendeerd door een familielid. Ook ben ik via oude krantenberichten en youtube aan de benodigde adressen gekomen.” Maartje kreeg bij alle musea een hartelijk ontvangst. “Mensen die een museum beginnen vinden het leuk om over hun passie te praten en dit te delen met anderen. In de basis zijn het allemaal verzamelaars maar zij hebben de deuren opengezet voor anderen door er een museum van te maken”, aldus de enthousiaste fotografe. “De mensen genieten enorm van de belangstelling en aandacht.”

Jannie Verwoerd van het Koeienmuseum in Papekop

Jannie Verwoerd van het Koeienmuseum in Papekop

Naast het JLO museum van Clemence Jansen is ook het Koeienmuseum uit Papekop van Jannie Verwoerd in het boek terug te vinden. Beiden waren vorige week aanwezig bij de officiële boekpresentatie in Amsterdam. “Wij hebben dit als erg leuk ervaren”, maakt Jannie duidelijk in de uitzending. “In het boek staan prachtige foto’s. Ik heb inmiddels al vijf exemplaren in mijn bezit.” Mogelijk krijgt dit project nog een vervolg. Als het aan Maartje ligt blijft het niet bij dit ene boek. Op dit moment studeert zij aan de Fotoacedemie en doet daarnaast diverse fotoklussen. “Als fotograaf ben ik altijd op zoek naar inkijkjes in de levens van gewone mensen. Ik vind het fascinerend, wat wij als mensen allemaal doen, om ons leven elke dag weer de moeite waard te maken. Met mijn foto’s wil ik de mens, met al zijn pogingen iets van het leven te maken, op een voetstuk zetten. Als een ode aan de bijzondere alledaagsheid van ons bestaan.”

Het boek Ode aan de kleinste musea in Nederland is uitgebracht door Lecturis. Te verkrijgen in de plaatselijke boekhandel of te bestellen via internet.

Fotografe Maartje ter Horst

Fotografe Maartje ter Horst

Dit bericht is 845 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief