Archieven

Dit bericht is 1292 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Dick Bodegom oogt alsof hij na het vertrek uit Leeuwarden in luttele uren de Bonkevaart nog zou halen. Het uitrijden van de Elfstedentocht zou hem nauwelijks moeite kosten, zo lijkt het. Maar dat is niet helemaal waar.

Na een ziekteperiode heeft hij zijn passie voor de schaatssport moeten bijstellen. Na een leven waarin hij aan talloze wedstrijden heeft meegedaan moest hij zijn ambities ver terugschroeven. Hij reed kortebaan wedstrijden, marathons en alles wat daar tussen lag en viel menigmaal in de prijzen tot zijn lichaam zei dat het welletjes was.

Zelf de ijzers onderbinden is er niet meer bij, maar de liefde voor de schaatssport in er niet minder door geworden. Dick is voorzitter van de stichting Sport & Evenementen Centrum Krimpenerwaard geworden en beijvert zich met een aantal net zo fanatieke schaatsliefhebbers om in de Krimpenerwaard of directe omgeving een geheel overdekte vierhonderd meter schaatsbaan met voorzieningen voor sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten te realiseren.

Het idee ontstond vier jaar geleden toen het rapport ‘Panorama Krimpenerwaard’ verscheen waarin de bevolking werd opgeroepen mee te denken over het creëren van voorzieningen die de leefbaarheid en vitaliteit van de regio zou moeten vergroten. “We moeten voorkomen dat de Krimpenerwaard een krimpgebied wordt waar de jeugd zich massaal uit terugtrekt.”

Dick Bodegom en een aantal andere schaatsliefhebbers voelden zich aangesproken en bedachten een plan om ergens in de Krimpenerwaard of in de directe omgeving daarvan een multifunctioneel sport en evenementencomplex te ontwikkelen met een vierhonderd meter kunstijsbaan als belangrijkste onderdeel. Met daaromheen zalen en zaaltjes waarin tot tweeduizend mensen kunnen worden ontvangen tijdens muzikale en culturele activiteiten. “Ons project levert een bijdrage aan sport en toerisme, stimuleert activiteiten en ontmoetingen en vergroot de eigentijdse beleving van jongeren”, menen de bedenkers van het plan.

Een ambitieus plan, dat is het zeker. Want het realiseren en daarna exploiteren van een dergelijke voorziening is een onderneming waarin miljoenen euro’s omgaan. Met hulp van een aantal geldschieters, waaronder Rabobank Hollandse IJssel, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Krimpenerwaard en Gouda, Daikin (hoofdsponsor van de KNSB) en een aantal regionale bedrijven heeft het stichtingsbestuur daarom opdracht gegeven tot het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Operatie NL-Ontwikkelingen hoopt begin volgend jaar een rapport uit te brengen waaruit moet blijken of de plannen om in deze regio een Sport & Evenementencentrum te realiseren haalbaar zijn.

“Als ze met een negatief advies komen stoppen we er subiet mee, maar tot dusver hebben we goede hoop dat we onze ideeën verder kunnen uitwerken”, aldus Bodegom. Ondertussen wordt veelvuldig contact onderhouden met de verschillende overheden zoals de provincie Zuid Holland, de gemeenten Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Gouda. Er moeten immers financiële, planologische en verkeerstechnische aspecten gerealiseerd worden. Waar het complex zou moeten komen is nog niet bepaald. Dat zou ergens in het gebied tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel kunnen zijn, maar ook in de directe omgeving van Gouda zijn goede mogelijkheden.

“In het verleden zijn meerdere pogingen gedaan om in onze regio, waar veel grote schaatsers vandaan komen, een kunstijsbaan te realiseren. Die plannen zijn stuk voor stuk gestrand. Maar wij hopen dat het dit keer echt gaat lukken”, kijkt Dick Bodegom enthousiast vooruit.

Dit bericht is 1292 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief