Archieven

Dit bericht is 2146 keer gelezen


SCHOONHOVEN – Nog een paar weekjes, dan kan Roos Stroobant haar kleinkinderen weer in de armen sluiten. Dan komen de twee meisjes en hun broertje uit Amerika voor een vakantie naar Nederland. Het wordt een hele bijzondere vakantie want als ze er zijn, komt het allereerste sprookjesboek van de Schoonhovense oma Roos uit.

Veel mensen kennen haar als cassière bij Plus Rechtuyt. Al bijna twintig jaar rekenen klanten hun boodschappen bij haar af en altijd heeft ze een belangstellende praatje: “Je moet weten dat je soms de enige bent met wie mensen op die dag praten.”

En nu heeft ze de sprookjes die ze schreef voor Analie, Evelien en Owen aan de andere kant van de oceaan, gebundeld en wordt het boek uitgeven met als titel: ‘Een mooie dag met Beauty en Cutie’.

Bas Rechtuyt van de Plus, de werkgever van Roos, besloot haar te sponsoren. Hij neemt het eerste boek in ontvangst.

Boek
“Ik wilde graag een band opbouwen met mijn kleinkinderen in de Verenigde Staten”, vertelt de Schoonhovense schrijfster, over het ontstaan van haar boek. Met het idee om de verhalen te bundelen liep Roos al een tijdje rond: “Mijn zoon is op 19-jarige leeftijd naar de VS gegaan voor een stage. Hij kreeg er vervolgens een baan en later een mooi gezin. Ik ben verhaaltjes gaan schrijven aan mijn kleinkinderen, sprookjes eigenlijk, voor het slapen gaan. Eerst in het Engels maar daar ben ik niet zo goed in. Mijn zoon stelde voor om het gewoon in het Nederlands te doen dan kon hij zijn Nederlands een beetje op peil houden.”

Hele bijzondere dag
“Het zijn altijd verhaaltjes met een boodschap. Het gaat over een wiebeltand, maar ook over stout zijn, en verliefd. Het zijn allemaal verhalen met een dikke knipoog. En ze eindigen allemaal met: en het was een hele bijzondere dag.”

Roos bedenkt de sprookjes zelf maar de kleinkinderen hebben mee geholpen: “Ze kwamen met ideeën hoe het verhaal verder zou moeten gaan en ze maakten tekeningen. Een verhaal over een koningin, daarvan vonden ze dat er een hond bij moest. Dat maakte het eigenlijk allemaal nog veel leuker.”

Oud-collega bij de Plus Anneke Mellema maakte de tekeningen voor het sprookjesboek: Daar was ik zo blij mee, want tekeningen zijn heel belangrijk in een sprookjesboek.”

Klus
Haar debuut geeft Roos uit in eigen beheer: “Ik wilde niet dat er iemand anders iets aan de inhoud zou veranderen”, voegt ze er aan toe. “Wel heb ik heel veel hulp gehad. Zo nam oud-docent Engels Francis Harris de vertaling in het Engels voor haar rekening, schrijfster Marja Vos heeft haar met raad en daad bijgestaan, Roos’ dochter Wanda, heeft haar geholpen met de promotie en alles wat er bij het uitgeven van een boek komt kijken. “Het was een enorme klus.”

Vervolg
“Of er een vervolg komt op Beauty en Cutie? Ik heb materiaal genoeg. Dat wel. Dan gaat het een jongensboek worden. Voorlopig is mijn doek bereikt: Ik heb een superleuke band met mijn kleinkinderen gekregen en ik hoop dat straks heel veel andere kinderen ook gaan genieten van de sprookjes.”

‘Een mooie dag met Beauty en Cutie’ is binnenkort te koop bij Plus Rechtuyt en kost 14,95 euro.

Door Loes Verton.

Dit bericht is 2146 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Oma Roos bundelt sprookjes die ze aan kleinkinderen in Amerika schreef

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief