Archieven

Dit bericht is 596 keer gelezen

speeltuinKRIMPEN A/D IJSSEL – In opdracht van de provincie Zuid-Holland start milieudienst DCMR binnenkort met een onderzoek naar lood in de bodem bij kinderspeelplaatsen in Krimpen aan den IJssel. Het gaat om zeven openbare kinderspeelplaatsen en twee kinderspeelplaatsen bij scholen.

In 2015 is uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebleken dat lood een nadelig effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen. ‘Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met zes jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen’, staat te lezen op de website van de gemeente Krimpen aan den IJssel. ‘Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op een bodem met lood’.

In 2016 zijn eerst de ‘aandachtsgebieden’ in kaart gebracht waar sprake is van verhoogde loodgehalten. Op basis van historische kaarten is gekeken of er kinderspeelplaatsen in gebieden zijn waar de verwachting is dat het loodgehalte boven de 390 mg/kg is. Dit bleek in de IJsselgemeente niet het geval.

De kaart gaf wel aan dat in grote delen van Krimpen de verwachting is dat er lood in de bodem zit in de categorie 0-390 mg/kg. Gegeven de gevoeligheid van jonge kinderen voor bodemlood, mag het loodgehalte op kinderspeelplaatsen niet hoger zijn dan 100 mg/kg.

Gekeken is welke gebieden een mogelijk risico hebben. Hieruit werd duidelijk dat de speelgebieden in Oud Krimpen minder vaak zijn opgehoogd dan elders en dus een hoger risico vormen.

In week 9 start de DCMR in Oud Krimpen een nader onderzoek op zeven openbare speelplaatsen (Waalsingel 15, Tuinstraat 65, Tuinstraat 52, Zuiderstraat 2, Steenbakkerstraat 27, Koningin Julianastraat 62, IJsseldijk 458) en twee niet-openbare speelplaatsen (bij basisscholen Het Kompas en Admiraal De Ruyter).

Dit bericht is 596 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief