Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1494 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Onlangs verscheen een nieuwe wandelgids die wandelaars voert door de gebieden Schieland en de Krimpenerwaard, die samen onder de verantwoordelijkheid van één Hoogheemraadschap vallen. Toon van der Klugt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard schreef het voorwoord en beveelt het lopen van één of meer beschreven tochten in ‘zijn’ gebied van harte aan.

De gids omvat elf wandelingen, waaronder een stadwandeling dwars door het centrum van Rotterdam en tien wandelingen door de uitgestrekte polders ten noorden en oosten van de stad. Onze Krimpenerwaard wordt in zes routes aangedaan met als start- en finishplaatsen Moordrecht, Haastrecht, Stolwijk, Bergambacht, Lekkerkerk en de Krimpenerhout nabij Krimpen aan de Lek. Wie alle tochten van ongeveer vijftien kilometer loopt krijgt een heel compleet beeld van de Krimpenerwaard en vooral van het landelijke karakter ervan. Bovendien staat er in de beschrijvingen heel veel informatie over de bezienswaardigheden die de deelnemers onderweg tegenkomen.

Delftenaar Cock Hazeu en zijn wandelmaat Peter Kuiper schreven het ruim honderd pagina’s tellende boek en gingen daarbij niet over één nacht ijs. “We zijn in feite ontwerpers van wandeltochten en maken eerst een studie van het gebied voor we echt op pad gaan. Dan voeren we een paar verkenningstochten uit en ten slotte lopen we de wandeling zoals we hem in ons hoofd hebben.” Onderweg houden ze nauwkeurig bij hoe ze zijn gelopen en leggen dat gedetailleerd vast in hun beschrijving.

Ten slotte wordt iedere route meerdere keren gelopen door wandelvrienden en vertegenwoordigers van de uitgever zodat Cock en Peter er zeker van zijn dat hun beschrijvingen kloppen. Foto’s en informatie over bijzondere objecten die ze onderweg zijn tegengekomen completeren het geheel.

De twee auteurs wandelen veel en legden hun bevindingen eerder vast in Wandelen in Delfland (2019) en Wandelen in Rijnland (2020). Inmiddels maken ze alweer plannen voor een volgend project, Wandelen in de Hollandse Delta, waarin een aantal eilanden ten zuiden van Rotterdam wordt aangedaan. “Eén van onze doelen is de lezers en wandelaars ervan te overtuigen dat je voor een mooie wandeling echt niet hoeft af te reizen naar het midden, oosten of zuiden van het land. Ook in de Randstad valt genoeg te ontdekken.” Een boodschap die de promotors van de Krimpenerwaard als toeristisch gebied zeker zullen onderschrijven.

Wandelen in Schieland en de Krimpenerwaard wordt uitgegeven door uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig in Arnhem. Een kleine uitgeverij die zich heeft gespecialiseerd in het uitgeven van wandelgidsen, die zijn onder te verdelen in streek-, stads- en themagidsen. “Aan de hand van de beschrijvingen kom je gegarandeerd op de meest originele plekken van Nederland”, belooft de uitgever.

Het boek is te bestellen via de website van Gegarandeerd Onregelmatig en verkrijgbaar in iedere erkende boekhandel. De prijs bedraagt 16,95 euro. Het ISBN-nummer is 9789078641926.

Dit bericht is 1494 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief