Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3456 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Bij de ingang van het Springerpark staat een Oranjeboom uit 1898, de ‘Wilhelminaboom’. Een prachtige lindeboom binnen een koninklijk versierd hekwerk, ooit bijeen gespaard door de schoolkinderen van Schoonhoven. In de fundering is onlangs een loden koker gevonden. Komende vrijdagmorgen wordt de koker officieel geopend.

De boom werd geplant ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina. Zij werd Koningin van Nederland op haar achttiende verjaardag. Het smeedijzeren sierhek werd op 30 augustus 1898 onthuld door zeventien kinderen. Zij namen de ‘bedekselen’ weg waardoor de banderol met vergulde letters ‘Koningin Wilhelmina-boom 1898’ en de portretten van Hare Majesteit zichtbaar werden.

Dit jaar is gestart met de restauratie van het sierhek. Ook de fundering wordt geheel vernieuwd. In deze fundering werd in 1898 een loden koker ingemetseld. De werknemers waren vooraf geïnformeerd dat de koker zich ergens in de fundering bevond. Onlangs is deze gevonden en met alle plechtigheid in bewaring gesteld. Vrijdagmorgen 21 augustus om 11.00 uur is het zover. In het Zilvermuseum wordt de meer dan 120 jaar oude loden koker voorzichtig geopend om te vernemen wat de inhoud is. Van elke basisschool zijn twee kinderen uitgenodigd om bij dit spannende moment aanwezig te zijn.

Dit bericht is 3456 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Onthulling inhoud Loden Koker uit 1898

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief