Archieven

Dit bericht is 1773 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Zaailingen zijn één of tweejarige nakomelingen van bomen die hun bevruchte zaadjes naast zich hebben laten vallen in vruchtbare grond om hen heen. Het Loetbos in de Krimpenerwaard staat er vol mee. Om het bos niet te laten verwilderen en bestaande bomen voldoende licht en lucht te geven worden ze door Staatsbosbeheer, de beheerder van het natuurgebied, regelmatig verwijderd. Doorgaans komen de jonge berken, elzen, lijsterbessen, wilgen en eiken terecht op de composthoop.

“Zonde”, vond de uit Krimpen aan de Lek afkomstige Yvonne Metaal en ze bedacht een plan. Ze liet zich daarbij inspireren door de organisatie MeerBomenNu die zich beijvert om dit jaar in heel Nederland een miljoen jonge bomen van de versnipperaar te redden en op een mooie plek volwassen te laten worden. Bijvoorbeeld in een tuin, een park of in een windsingel langs een weiland.

Het idee van Yvonne sloot aan bij haar ergernis om in de gemeente Krimpenerwaard enkele tonnen euro’s uit te trekken om de gemeente te verrijken met een paar duizend bomen. ‘Die bomen staan er al en die hoeven we alleen maar een tweede leven te geven’, schreef ze aan de leden van de gemeenteraad, die haar idee overnam en een aanzienlijk lager bedrag beschikbaar stelde dan de wethouder had gevraagd.

Uitverkocht
Om haar plan concreet te maken nam Yvonne contact op Staatsbosbeheer en met de Natuur- en Vogel Werkgroep Krimpenerwaard. Ook die waren meteen enthousiast. Een groep medewerkers van SBB en vrijwilligers van de NVWK trok vorige week het bos in en oogstte meer dan driehonderd zaailingen die voorzichtig werden uitgegraven en een tijdelijk plekje kregen in de zandbak naast het kanocentrum in het Loetbos. Belangstellenden konden daar zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur de boompjes van hun gading gratis afhalen, zo was aangekondigd in de plaatselijke pers. Nou dat hebben ze geweten. Na minder dan anderhalf uur waren ze volledig ‘uitverkocht’ en moesten ze ‘neen’ verkopen tegen al die liefhebbers die zich daarna nog meldden.

“Nederlanders houden van groen en van gratis”, constateerden de organisatoren, die zo’n grote toeloop niet hadden verwacht. “Een daverend succes maar jammer dat we zoveel mensen moesten teleurstellen.”

Op is op
Maar niet getreurd want zaterdag 27 november staat er nog zo’n dag gepland. Aanstaande woensdag gaan nog meer vrijwilligers het Loetbos in om boompjes te scoren die zaterdag ook weer tussen tien en twee uur kunnen worden afgehaald. “Of we het halen weet ik niet, maar ik hoop dat we nog een paar honderd meer zaailingen kunnen oogsten zodat we alle belangstellenden kunnen bedienen” aldus Yvonne. “Kom in ieder geval op tijd want op is op. Net als vandaag.”

Dit bericht is 1773 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief