Dit bericht is 1682 keer gelezen
LEKKERKERK – Een kort, maar voor de aanwezigen indringend samenzijn op de algemene begraafplaats in Lekkerkerk omlijstte de onthulling van een herdenkingsbord waarop wordt stil gestaan bij het levensverhaal van tien van oorsprong Lekkerkerkers.
Het gaat in alle gevallen om plaatsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens vredesmissies daarna zijn omgekomen en hun geboortedorp nooit meer hebben teruggezien. Alle tien kwamen ze om omdat de vijand moedwillig een einde aan hun veelal nog jonge leven maakte of doordat zij sneuvelden op het slagveld. Alle tien vonden zij hun laatste rustplaats op de Lekkerkerkse begraafplaats, soms nadat zij korter of langer elders begraven hadden gelegen.
Gert Oosterom, verantwoordelijk voor de begraafplaatsen in de gemeente Krimpenerwaard en plaatselijk consul van de Oorlogsgravenstichting heette de aanwezigen welkom. “De bedoeling is dat we de komende tijd op alle begraafplaatsen in onze gemeente waar slachtoffers van oorlogshandelingen begraven liggen, dergelijke plaquettes aanbrengen”, vertelde hij daarover.
Vorig jaar werd het eerste herdenkingsbord in Krimpen aan de Lek onthuld en vandaag is Lekkerkerk aan de beurt. Binnen afzienbare tijd vinden ook op andere locaties soortgelijke bijeenkomsten plaats want binnen onze gemeentegrenzen gaat het in totaal om 36 mensen op acht verschillende begraafplaatsen. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden.
Voor de plaquette onthuld werd, sprak burgemeester Roel Cazemier de aanwezigen toe: “Ik ben erg blij met dit waardevolle initiatief. De oorlogsslachtoffers krijgen hiermee een gezicht. En bezoekers kunnen -blijvend- hun levensverhalen lezen. Mannen, jongens soms nog, die het hart op juiste plaats hadden. Zij gaven hun leven voor uw en mijn vrijheid.” Hij eindigde zijn toespraak met het voordragen van het beroemde en indrukwekkende gedicht van Jan Campert ‘Het lied der achttien dooden’.
Daarna was het de beurt aan de heer M. Sloof, zoon van het eerste slachtoffer Klaas Sloof die tijdens de gevechten in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog overleed, en mevr. C. Booij-van Zwienen, de moeder van het laatste slachtoffer, Jeffrey Broere die in 1995 omkwam in Bosnië. Zij onthulden de plaquette naast de ingang van de aula, waarop de levensverhalen van de toen getroffenen zijn opgetekend.
Ook voor bezoekers die geen persoonlijke banden hadden met de betrokken slachtoffers is het lezen van hun verhalen zeer de moeite waard. Opdat zij niet worden vergeten.
Dit bericht is 1682 keer gelezen
Ik ben erg blij met het initiatief dat door de heer G. Oosterom is genomen en dat geleid heeft en nog leiden zal tot de plaquettes op begraafplaatsen. Ik voel mij als auteur van het vorig jaar verschenen boek “Zij kwamen uit de Krimpenerwaard” heel erg verbonden met de slachtoffers uit de Krimpenerwaard.
Veel waardering voor het bestuur van de gemeente om dit te realiseren.
Met de herinnering aan de verschrikkingen in het verleden zijn we ons nog meer bewust van de waarde van de vrede van vandaag.
Een der omgekomen personen is niet begraven in Lekkerkerk. Hij vond zijn graf in de Java-zee toen het schip waarop hij voer tot zinken werd gebracht.