Archieven

Dit bericht is 3020 keer gelezen

STOLWIJK – Dat een koe ‘droog’ kan staan staan is voor de meeste mensen in onze regio wel bekend. Bij inwoners uit de grote stad is dat wel anders. Het is daarom leren en logeren op de FarmCamps Stolkse Weide aan de Bovenkerkseweg 49.

“Op ons bedrijf hebben we ongeveer 70 koeien. Wij hebben de boerderij in 2010 overgenomen van mijn schoonouders”, zet Durkje Uittenbogaard uiteen in de recreatieruimte op het erf.  “We zijn de derde generatie hier.” Zelf is ze afkomstig uit Friesland. Samen met haar man Wilco runt ze de boerderij en camping. Het aantal koeien is in de loop van de jaren met zo’n twintig gedaald. Door land te verkopen is er geld vrijgekomen om de camping te beginnen, inmiddels al ruim zes jaar geleden. Op deze manier wordt ook aan risicospreiding gedaan. Door de hedendaagse regelgeving is het nu beter een kleinere veestapel te hebben.

Wat is deze camping anders?
De Stolkse Weide is aangesloten bij ‘FarmCamps’. Landelijk is een gezamenlijk concept uitgerold. Doel is om gezinnen een onbezorgde vakantie op de boerderij te bezorgen. Het boerenleven staat daarbij centraal. Het is luxe kamperen want de tenten zijn modern en uitgerust met goede bedden en een toilet. Vooral kinderen vinden het geweldig. De eerste keer op een FarmCamps krijgen ze een boerenpaspoort. Iedere dag is er wel wat te doen: koeien melken, dieren voeren, schapen scheren en meerijden op de trekker. Zijn de opdrachten volbracht, dan ontvangen de kinderen het boerenknecht-diploma. Op dit moment zijn zo’n twintig boerderijen in Nederland aangesloten bij deze formule. De FarmCamps organisatie zorgt voor de marketing en boekingen.

Start van het nieuwe seizoen
Wat weer betreft is het nog lang geen zomer. In het afgelopen paasweekend was de start van het nieuwe seizoen. Ondanks de kou was alles volgeboekt. In elke tenten zit een kachel dus je kunt het lekker warm stoken. Alles beter dan een jaar geleden toen alles stil lag door corona. “Uiteindelijk werd 2020 voor ons een heel goed jaar”, vertelt Durkje met een lichte zucht van verlichting in haar stem. “Veel mensen gingen in eigen land op vakantie en dit zie je nu ook weer gebeuren. Mensen gaan voor safe en boeken een vakantie in Nederland. We hebben nu al net zoveel boekingen als totaal vorig jaar.”

Hoge waardering
De taken op de boerderij zijn duidelijk verdeeld. Wilco houdt zich bezig met het vee en alle voorkomende werkzaamheden. Durkje regelt alles wat er in en om de camping moet gebeuren. Er is een klein winkeltje waar de mensen voor wat verlegen boodschappen terecht kunnen. IJs maken van boerenmelk is een regelmatige activiteit. Alles doet de familie eraan om het de gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. En dat wordt gewaardeerd! De meeste bezoekers zijn vol lof en waarderen de camping met een negen of een tien.

Droge koe
Nu we er toch zijn willen we dan toch maar weten hoe het zit met de koeien die droog staan. Durkje legt uit: “Dat zijn koeien die zeven maanden drachtig zijn. We zetten ze dan apart zodat ze een paar maanden een rustperiode hebben. Ik noem dat de zwangerschapsperiode. Nadat het kalfje is geboren krijgen we eerst biest. Daarna wordt de koe weer gemolken.”

Durkje Uittenbogaard was afgelopen zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op ons radiokanaal. Het gesprek is terug te beluisteren via deze link.

Het gezin Uittenbogaard met van links naar rechts: Wilco, Luuk, Nick, Tessa en Durkje

Dit bericht is 3020 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief