Archieven

Dit bericht is 952 keer gelezen

bowlen2KRIMPEN A/D IJSSEL – Voor velen is bowlen niet meer dan een aangenaam uurtje tijdverdrijf met vrienden of familie, vaak gevolgd door een hapje, drankje of een gezellig etentje. Zo niet voor Inge Hazeleger en Kirsten van der Kooij uit Krimpen aan den IJssel, die de bowlingsport al jarenlang serieus beoefenen. En dat heeft tot mooie resultaten geleid.

Deze zaterdagmorgen werden de jaarlijkse verenigingskampioenschappen gespeeld waar Inge en Kirsten uitkwamen in de klasse dames A. Na een spannende wedstrijd was het dit jaar Inge die de eerste plaats pakte. Kirsten werd derde en moest de wisselbeker, die ze sinds de vorige editie in haar bezit had, aan haar clubgenote afstaan. Ze zijn aan elkaar gewaagd!

In haar jonge jaren wilde Inge Hazeleger eigenlijk zwemster worden. Ze deed het prima, maar een allergische reactie op chloor dwong haar het wedstrijdbad te verlaten. Op haar dertiende deed ze mee aan een scholierentoernooi bowlen en won meteen een fiets. Ze had aanleg en talent en vond het ook nog een leuke sport. Al op jonge leeftijd drong ze door tot de Nederlandse selectie en deed jaren achtereen mee aan Europese en wereldkampioenschappen en aan nationale en internationale toernooien. Haar prijzenkast puilt uit met door de jaren heen behaalde bekers en medailles.

Kirsten ging een jaar of tien geleden mee met haar dochter om kennis te maken met de activiteiten van bowlingvereniging Krimpen, die haar thuisbasis heeft in Bowling & Partycentrum Krimpenhof. Ze mocht een potje meedoen en was meteen verloren. Kirsten werd zelf lid en gooide hoge ogen. Niet alleen in verenigingsverband, maar ook in tal van wedstrijden en toernooien. Ook haar schoorsteenmantel staat vol met prijzen.

50+
Inmiddels behoren beide Krimpense bowlsters tot de leeftijdscategorie 50+ en kunnen ze meedoen aan evenementen die worden georganiseerd door de ESBC, de European Senior Bowlers Committee Nederland. Ze besloten zich in te schrijven voor het kwalificatietraject voor de WSrC 2019, het wereldkampioenschap bowlen voor senioren dat van 2 tot en met 10 september in het Amerikaanse Las Vegas wordt gehouden. In het gigantische bowlingcentrum South Point met meer dan zestig banen komen deelnemers uit de hele wereld bijeen die strijden om de wereldtitel. Per land worden teams van vier mannen en vier vrouwen afgevaardigd die in het individueel en in teamverband tegen elkaar opnemen. Na iedere ronde valt een aantal teams af en uiteindelijk blijven alleen de besten over. “Daar zullen wij waarschijnlijk niet bij zijn”, voorspellen Inge en Kirsten. “Nederland sluit aardig aan bij de wereldtop maar we halen het niet bij bijvoorbeeld de Scandinaviërs. Daar is bowlen een vak op school.”

bowlen1

Het kwalificatietoernooi voor het WK 2019 begon al in mei 2018 en bestond uit vijf zogenaamde trials, zeg maar voorronden waarin de teamleden op grond van prestaties werd geselecteerd. Inge Hazeleger en Kirsten van der Kooij eindigden bij de beste vier en vormen samen met Marja van Dijk uit Duiven en Sonja Pannen uit Almere de Nederlandse afvaardiging bij de vrouwen.

Oliepatronen
Onder leiding van hun coach Jack Edelaar, die zelf deel uitmaakt van het herenteam, trainen de deelneemsters in de aanloop naar het toernooi ten minste vier keer per week, onder meer op bowlingbanen in Leiden en Warmond. Reiskosten, baanhuur en andere kosten nemen zij voornamelijk voor eigen rekening, want de bowlingsport kent nauwelijks sponsoring. Zelfs de deelname aan het WK moeten zij deels uit eigen zak betalen. “We werken om onze hobby te kunnen betalen”. lachen ze, “maar we hebben het er graag voor over.”

Bowling op topniveau is heel anders dan dat spelletje wat gemiddelde Nederlanders zo graag spelen op feesten en partijen. Onzichtbaar met het blote oog worden op de baan oliepatronen aangelegd die de route van de bal beïnvloeden. De kunst is de patronen te ontdekken en iedere worp daarop aan te passen. Een kunst die veel, heel veel oefening en inzicht vereist.

Inge en Kirsten kijken nu al enorm uit naar hun avontuur. “We gaan ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen, maar we gaan er natuurlijk ook gewoon erg van genieten.” En het spreekt voor zich dat ze tussen de wedstrijden door ook zo nu en dan een gokje gaan wagen. Dat hoort er nu eenmaal bij in Las Vegas. “Met een beetje geluk verdienen we op die manier de kosten terug.”

bowlen3

Dit bericht is 952 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief