Archieven

Dit bericht is 2153 keer gelezen

LOPIK – Aan de Tiendweg 36 staat de boerderij van de familie van Bemmel. In het afgelopen half jaar is er hard gebouwd aan een nieuwe stal zodat ook zoon Ruben (22 jaar) net als zijn vader, grootvader en overgrootvader op dit bedrijf kan blijven boeren. 

Terwijl Ruben druk op het land aan het werk is vertellen vader Dik en moeder Sonja aan de tuintafel enthousiast over de nieuwe stal die gebouwd is. De “oude” stal waar op dit moment de koeien nog in zitten die is gebouwd in 1988 en was toen al aan de krappe kant. “Op dit moment hebben we zo’n 70 koeien maar met de nieuwe stal willen we eigenlijk naar 90 koeien groeien, hoewel dat nu met de maatregelen de vraag is of dat nog kan. Op dit moment zijn we nog de enige melk leverende boer aan de hele Tiendweg en dit was 10 jaar geleden heel anders. Daaraan zie je wel dat er een stuk minder boeren zijn.”

De nieuwe stal heeft het MDV keurmerk. Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij. Een MDV-stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen op de thema’s ammoniakemissie, bedrijf & omgeving, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn, fijnstof en klimaat.

De familie van Bemmel levert al langere tijd “On the way to planetproof” melk. Het keurmerk stelt verschillende eisen aan het welzijn en de gezondheid van de dieren. Melkveehouders moeten hier verschillende maatregelen voor nemen en het welzijn en de gezondheid van de dieren wordt door onafhankelijke organisaties gemeten en bewaakt. De dierenarts speelt hierin ook een belangrijke rol.

“We zien de toekomst wel positief tegemoet en willen ook graag de mensen de positieve kant van de boer laten zien tijdens onze open dag op zaterdag 10 september” verteld Dik. “Tijdens de open dag zullen de bedrijven waar we mee samenwerken en die ook hebben geholpen met het bouwen en inrichten van de nieuwe stal zichzelf presenteren met een stand. Zo is er een stand van Friesland Campina, waar we de melk aan leveren, met allerlei dingen die mensen kunnen proeven, wat de andere standhouders gaan doen is ook voor ons een verrassing.” vult Sonja hem aan.

Naast de stands van diverse bedrijven zal het tijdens de open dag mogelijk zijn om de nieuwe (nog lege en schone) stal te bekijken, waar de koeien pas een week na de open dag hun intrek zullen nemen, voor de kinderen is er een springkussen en ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd d.m.v. een hapje en een drankje.

“Het afgelopen half jaar is het erg druk geweest op het erf, de Tiendweg en de dijk met werklui en vrachtwagens. Iedereen die hier overlast van heeft ervaren en/of benieuwd is naar de nieuwe schuur die ze hebben zien oprijzen is van harte welkom zaterdag 10 september van 10 tot 16 uur aan de Tiendweg 36 in Lopik” besluit Sonja het gesprek.

Dit bericht is 2153 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief