Archieven

Dit bericht is 536 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL- De Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel is op zaterdag 10 september in het kader van Open Monumentendag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Er is veel te zien: het praalgraf van het geslacht Van Nassau Lalecq, eeuwenoud meubilair, prachtig 17e-eeuws koper- en houtsnijwerk en oude grafzerken. Er worden gedurende de dag rondleidingen gegeven.

In de kerk wordt een uitgebreide expositie gehouden over o.a. de kerk, het praalgraf, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941. Er zijn oude voorwerpen, foto’s en archiefmaterialen te zien. Tot de archiefmaterialen behoort ook uniek materiaal over de drie zonen van ds. J.G. Woelderink, die bij het busongeluk verdronken. Ook de video-opnamen die in het praalgraf gemaakt zijn, maken deel uit van de expositie.

Het historische Kam-orgel wordt de hele dag door diverse organisten bespeeld. Wie een kijkje op de orgelgalerij wil nemen, is daar van harte welkom. Dit jaar kan de toren voor het eerst sinds enkele jaren weer o.l.v. gidsen in groepjes beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt.

Stichting Archeologie Krimpenerwaard
Verder is er in de vlakbij de kerk gelegen Oudheidskamer (Dorpsstraat 19, ‘d’Ouwe Backery’) een nieuwe expositie te zien over ‘De Watersnoodramp van 1953’ en ‘De strenge winter van 1963’. Bij beide onderwerpen staat Ouderkerk centraal. Vanuit de Oudheidskamer kan er een dorpswandeling gemaakt worden a.d.h.v. een boekje (prijs: 2 euro).

In hetzelfde pand houdt de Stichting Archeologie Krimpenerwaard een interessante expositie over bodemvondsten. Wie van varen houdt, kan een tocht maken met historische schepen over de IJssel. Een flyer met vertrektijden en aanlegplaatsen is in de Oudheidskamer te krijgen.

Voor meer informatie: www.hvouderkerck.nl

Foto: Nico Holdermans

 

 

Dit bericht is 536 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief