Archieven

Dit bericht is 1070 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Tijdens de open training en demonstraties bij Chon-Kyong, op zaterdag 15 oktober, maak je kennis met de Koreaanse vechtsport ‘Tang Soo Do’ (TSD). Daarbij draait het om discipline en zelfverdediging.

De persoon die dit al bijna vijftig jaar in de vingers heeft is lesinstructeur John Correljé (64). “Tang Soo Do zie ik meer als een sport. Het is namelijk niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk goed voor je ontwikkeling”, legt hij enthousiast uit. “Zie het als de voorloper van Taekwondo, ook een Koreaanse vechtkunst die bij veel mensen bekend is. Verschil is dat bij Taekwondo veel geschrapt is van TSD om er juist een sport van te maken. Punten scoren is daarbij belangrijk.”

Sa Beom
TSD is een vorm van karate waarbij gebruik wordt gemaakt van een groot aantal hand- en voettechnieken, klemmen en worpen. In vergelijk met Japans karate worden meer verschillende traptechnieken gebruikt. Als Sa Beom (meester) 7e dan tang soo do bij de vereniging Chon-Kyong geeft John wekelijks trainingen. De vereniging is opgericht in 1974 waarbij vijf jaar later een koerswijziging werd doorgevoerd om de oorspronkelijke TSD te instrueren. Lessen worden in zowel in Nieuwpoort als in Schoonhoven gegeven.

Tekst gaat verder onder de foto

Sa Beom John Correljé

Lessen
Inmiddels traint de gedreven meester al ruim 47 jaar. In die periode heeft hij drie boeken over dit onderwerp geschreven, boek vier is in wording. Ook in het buitenland is hij met enige regelmaat te vinden. Zo is Correljé afgelopen maand in Polen geweest om les te geven. De mooiste herinnering aan het buitenland is zijn reis naar Korea, inmiddels drie jaar geleden. “Dat was geweldig, veel trainingen gedaan. Samen met mijn zoon hebben we in groepsverband getraind in verschillende plaatsen, zelfs op een berg vlakbij de grens met Noord-Korea”

Verdedigen
Uiteraard merkt John dat hij ouder wordt. “Met name blessures spelen sneller op en ik word wat stijver hier en daar”, lacht hij. Ondanks de lange staat van dienst leert hij nog iedere dag. “Dat maakt het ook zo leuk, je kunt je telkens erin blijven verdiepen. Daarbij kan het leren om jezelf te verdedigen je helpen, mocht het nodig zijn.”

Open training
De vereniging Chon-Kyong mag zich verheugen in een gezond ledenaantal. Ook opvallend veel meisjes en vrouwen die zich bekwamen in deze vorm van zelfverdedigingstechniek. Op zaterdag 15 oktober wordt in sportzaal de Berengracht, Beregrachtpad 1 in Schoonhoven een open training gehouden. Gedurende de dag zijn er diverse demonstraties. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10.00 uur.

Dit bericht is 1070 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief