Archieven

Dit bericht is 2255 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “Ons doel is tuinenbezitters er van te overtuigen dat een groene tuin veel kan bijdragen aan een gezond leefklimaat”, vertelt Jacqueline Veltman enthousiast. “Veel mensen kiezen voor gemak door een tuin met veel stenen aan te leggen met hooguit hier en daar een perkje of een bloembak.” Dat kan best mooi zijn, maar heeft ook zo zijn nadelen.

Bij hevige regenval kan het water moeilijk weg, op warme dagen blijft de hitte in zo’n tuin veel langer hangen en voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten valt er weinig te halen. Bovendien draagt een tuin met veel groen bij aan de verwerking van CO2 in de lucht. Hoe kleinschalig ook, alle beetjes helpen.

Toen Jacqueline door de gemeente Krimpen aan den IJssel gevraagd werd zitting te nemen in de werkgroep ‘Operatie Steenbreek’ was ze meteen bereid daaraan haar eigen steentje bij te dragen. Samen met haar team bestiert zij ‘Projecten in het groen’, een hoveniersbedrijf dat is gespecialiseerd in tuinonderhoud, tuinontwerp en het geven van tuinadvies.

‘Plant voor een tegel’
Operatie Steenbreek is een landelijk netwerk van gemeenten die er werk van maken om hun gemeenten groener te maken. Inmiddels zijn zo’n zestig gemeenten lid en Krimpen aan den IJssel, de groenste gemeente van Nederland, is er één van. De werkgroep verzint acties die bijdragen aan het doel, legt hun ideeën voor aan de gemeente en als die ‘ja’ zegt voeren ze die uit. Zo werd enige tijd geleden de actie ‘plant voor een tegel’ gehouden, waarbij dorpsgenoten een tegel uit eigen tuin konden inruilen voor een plant. En hielden ze eerder een greencard actie, waarbij tuinenbezitters met een overwegend betegelde tuin een groene kaart in de bus kregen die zij konden inruilen voor een struik. Succesvolle activiteiten en dat smaakte naar meer.

Dus nam de werkgroep het initiatief de Open Tuinendag nieuw leven in te blazen. “We willen belangstellenden laten zien hoe je met eenvoudige middelen van een stenen tuin een groene tuin kunt maken. We doen dat simpelweg door mensen de gelegenheid te geven andermans tuin te bekijken en daar inspiratie op te doen.”

Honing
Dinie van Zwienen nam tien jaar geleden al het initiatief een Open tuinen route door Krimpen te organiseren. “Ons doel was toen meer gericht op het laten zien van onze tuinen waar we erg trots op waren en anderen van mee wilden laten genieten.” Dinie woont aan de IJsseldijk en heeft rondom haar woonhuis een schitterende tuin met een indrukwekkende vijverpartij, prachtige borders, vrij rondscharrelende kippen, schapen en sinds enige tijd ook een paar bijenkasten. “Mijn man Hans is imker geworden en liefhebbert graag met het maken van honing.” Dat heeft ook consequenties voor de inrichting van de tuin. Langzaam maar zeker worden groene planten vervangen door bloeiend gewas waar bijen en vlinders van houden.

De oorspronkelijke tuin verandert van karakter, maar wordt er daardoor niet minder mooi op. Integendeel. De achtertuin is een veelkleurig plaatje. De herinrichting van de voortuin laat nog even op zich wachten. De dijkverzwaring komt er aan en het is handiger even te wachten tot dat werk klaar is voor dat deel wordt beetgepakt.

Na een jaar of acht stopte de jaarlijkse openstelling van de tuinen in Krimpen, maar die wordt door Operatie Steenbreek nu dus opnieuw op de agenda gezet. Veertien tuinenbezitters hebben al toegezegd mee te willen doen. Daaronder bijzondere tuinen zoals die van Dinie en de bij veel liefhebbers bekende tuin van Koos en Freek aan de Noord, maar ook kleinere tuinen in woonwijken achter eengezinswoningen. Ook in zo’n omgeving kun je de mooiste tuinen aantreffen.

De Open Tuinendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 september, tegelijkertijd met de Open Monumentendag. De deelnemende tuinen zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. In veel tuinen kunnen bezoekers niet alleen genieten van het groen maar ook van versnaperingen of leuke aanbiedingen zoals stekkies, vers geplukte groenten en fruit of potjes honing. De organisatie beveelt aan de tocht langs de tuinen op de fiets af te leggen, want op veel adressen is de parkeerruimte beperkt. Meer informatie over de deelnemende tuinen en de route op www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl.

Dit bericht is 2255 keer gelezen

Deel dit:
Gepland Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief