Archieven

Dit bericht is 419 keer gelezen

Flinke regenbuien, guur en winters buiten…  het weer is niet uitnodigend om er uit te gaan. Dan liever binnen in een droog en warm huis. De kerstspullen zijn inmiddels opgeruimd en het huis toont weer. Hoe heerlijk bevalt zo’n opgeruimd huis? Maar voor hoe lang en wat is opgeruimd?

De twee zussen verschillen daarin: bij de ene zus ligt alles op een vaste plek, nette stapeltjes (zelfs achter de deurtjes) en weinig rondslingerende spullen. Het brein van deze zus houdt van orde en geeft rust. De andere zus vindt het prima als de spullen in het zicht en voor het grijpen liggen. Lekker makkelijk toch! Opgeruimd staat netjes maar is niet altijd handig.

Rust van de opruimgoeroe

De Japanse opruimgoeroe, Marie Kondo, is dé opruimgoeroe van werelds formaat. Haar mening? Je leven verandert als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen.  Ze heeft diverse tips om daar mee te beginnen en het vol te houden… Centraal bij het opruimen staat bij haar de vraag: word je van deze spullen echt gelukkig of kan het weg? Deze opruimgoeroe richt zich op het opruimen van spullen binnenshuis dat ons rust moet brengen. Genoeg boeken om te raadplegen mocht u er behoefte aan hebben. Bedankt Marie!

Plandelen

Ook buitenshuis mag er opgeruimd worden: er is van alles te vinden in de berm of op straat. Jammer toch? Gelukkig zijn er in onze Krimpenerwaard plandelaars. We horen u nu denken, plandelaars?  Plandelen wordt gedaan door inwoners die Plastic rapen tijdens het wandelen. Groot respect voor deze mensen die zorgen voor een opgeruimde leefomgeving bij u en ons in de buurt! En we hebben zelfs een lokale organisatie die dit ondersteund: Krimpenerwaard Schoon. Zij zorgen voor grijpstokken en andere hulpmiddelen maar organiseren ook “adopties” waarin plandelaars kunnen aangeven voor welke buurt zij vast plandelen.   
In coronatijd was plandelen helemaal “in”: met anderen (opstand) in de buitenlucht gratis bewegen: het leverde een goed gevoel op. Een win-win situatie!  De Krimpenwaard is volgens ons nog nooit zo opgeruimd geweest als in de corona-periode.

Binnenkamers opruimen volgens de goeroe of ‘buitenkamers’ via plandelen. Opgeruimd staat netjes (en hoe en in welke mate, dat bepaalt u echt zelf).  Wij zijn als de twee zussen tenslotte geen echte opruimgoeroes en vinden dat er ook nog prettig geleefd moet kunnen worden.

Een opgeruimd karakter

En over opruimen gesproken… hoe zit het dan eigenlijk met het opruimen van de ‘bovenkamer’; de mentale opruimkwestie. Hoe opgeruimd bent u daar mee? Kunt u dingen een beetje loslaten, wat minder geïrriteerd reageren en ietwat ‘relaxter’ in het leven staan? Hiervoor hoef je geen goeroe te zijn of boeken te lezen. Het is een kwestie van een opgeruimd karakter. En dat past bij ons allemaal!

Dit bericht is 419 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief