Archieven

Dit bericht is 1097 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Om aandacht te vragen voor de ziekte dementie wordt in mei 2022 het toneelstuk ‘Verder van Huis’ opgevoerd. Inmiddels zijn ruim tien oefenavonden geweest in basisschool De Rank. Vol enthousiasme spelen bijna dertig figuranten de toebedeelde rol. 

Wat is de bedoeling van dit toneelstuk?
De Schoonhovense Erna Correljé is werkzaam in zorgcentrum WelThuis Borchleen. Iedere dag begeleidt zij mensen met dementie. Om aandacht te vragen voor deze ziekte plus de toewijding en werkdruk bij de verzorgers, heeft zij het plan opgevat om hier een toneeluitvoering van te maken. Zij is zelf actief toneelspeelster bij Arto Post Laboro.

Samen met theatermaker, regisseur en schrijver Peter Meijer uit Gouda is het script uitgewerkt. Op deze manier willen zij de passie, maar ook de moeilijkheden in de zorg kenbaar maken.

Waarom de naam ‘Verder van Huis’?
Een persoon met dementie kan op een gegeven moment niet meer zelf thuis wonen. Vaak kan ook de partner de zorg niet aan. De patiënt raakt door de ziekte steeds verder van huis. Zowel fysiek vanwege overplaatsing naar een zorgcentrum als mentaal. De titel heeft dus een dubbele betekenis.

Hoe ervaren de spelers het tot nu toe?
Een groot aantal hebben in hun directe omgeving te maken (gehad) met dementie. Zo vertelde Sascha de Hoog dat ze regelmatig komt bij een vriend in zorgcentrum De Hanepraij in Gouda. “Ik heb onwijs veel bewondering voor de verpleging”, maakt ze duidelijk. “Op deze manier kan ik meehelpen hier aandacht voor te vragen.” Het spelen van een patiënt met dementie is onder andere weggelegd voor Goverien Koorevaar. “Mijn schoonmoeder heeft in een verpleegtehuis gezeten. Ook mijn schoonzus was dement, ik  kan mij daarom goed in de rol inleven. Ik heb niet zo heel veel tekst”, lacht ze.

Ruim de helft van de spelers heeft niet of nauwelijks toneelervaring. Echter door de enthousiaste inzet en begeleiding van ervaren spelers komen allen tot het gewenste speelniveau. “We slepen iedereen er doorheen”, knipoogt Erna.

Is alles geregeld in de aanloop naar de uitvoeringen?
De afgelopen maanden zijn genoeg sponsors gevonden om de kosten te dekken. Ook de personele bezetting voor decor, licht en geluid is geregeld. Dat betekent een zorg minder in de aanloop naar de opvoeringen mei 2022. Theater de Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B in Gouda (terrein Goudasfalt) is de plaats waar de voorstellingen gegeven worden. Nadere informatie volgt nog.

Tot slot
Peter: “Qua script klopt het nog steeds. Het gaat goed komen. We hebben een fantastische ploeg.”
Erna: “Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. In het proces daar naar toe geniet ik er iedere week van.”

Erna Correljé en Peter Meijer

Dit bericht is 1097 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief