Archieven

Dit bericht is 1504 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In Schoonhoven is opnieuw een geval van hepatitis A (geelzucht) bij een kind vastgesteld. Dat bleek dinsdag uit bron- en contactonderzoek van de GGD Hollands Midden.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, gaat de GGD op de school van het kind – de Emmaschool, in de binnenstad van Schoonhoven – alle kinderen en medewerkers van de groepen 1 tot en met 3 vaccineren.

Omdat het kind ook naar de buitenschoolse opvang gaat, heeft de GGD besloten om daar ook de kinderen en medewerkers te vaccineren om hen te beschermen.

De vaccinatie wordt in totaal aangeboden aan 102 kinderen en 13 volwassenen. Daarnaast heeft de GGD hygiëneadvies gegeven.

Ook in dit geval geldt dat er een relatie te leggen is met de eerdere hepatitis A-besmettingen.

Alle ouders van de betrokken kinderen, de medewerkers van Emmaschool en de buitenschoolse opvang die gevaccineerd worden, zijn door de GGD geïnformeerd. Alleen personen die mogelijk een risico hebben gelopen worden gevaccineerd. Kinderen van ouders die geen brief hebben ontvangen, worden dus niet gevaccineerd.

De GGD zegt er alles aan te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. “De artsen doen sinds de uitbraak van hepatitis A uitgebreid onderzoek en nemen maatregelen. Door consequent preventief te vaccineren en door beter te letten op de hygiëne is de ervaring dat de verspreiding kan worden gestopt. Zo lang de ziekte zich nog verspreid blijft de GGD dus aan het werk.”

De Vlieger
De ziekte kwam als eerste naar buiten op basisschool De Vlieger in Schoonhoven-Noord. Hier werden enkele leerlingen en een docent ziek. Ruim tweehonderd kinderen en een tiental leerkrachten van deze school in Schoonhoven-Noord werden gevaccineerd.

Uit het bron- en contactonderzoek van de GGD bleek dat bij een peuterspeelzaal en een (andere) peuteropvanglocatie van Waardse Kids in Schoonhoven eveneens een kind besmet was. Dat gold ook voor een leerling op een middelbare school in Gouda.

Geelzucht, officieel Hepatitis A genoemd, is besmettelijk en kan voor een ontsteking van de lever zorgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting, door bijvoorbeeld een besmette wc-bril of deurklink.

Meer informatie: www.ggdhm.nl.

Dit bericht is 1504 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief