Archieven

Dit bericht is 1003 keer gelezen

Janette Hofman (Lokaal op 1) wordt geïnstalleerd als wethouder.

Janette Hofman (Lokaal op 1) wordt geïnstalleerd als wethouder.

KRIMPENERWAARD – In het gemeentekantoor in Lekkerkerk is dinsdagavond het nieuwe college van de gemeente Krimpenerwaard gepresenteerd aan de gemeenteraad. Tegelijk werd Janette Hofman (Lokaal op 1) geïnstalleerd als wethouder.

Vooraf werd de coalitie flink aan de tand gevoeld. Met name Jan Willem van der Ham (SGP) had behoorlijk wat vragen aan de nieuwe coalitie.

“Als je het collegeprogramma erbij pakt, heb je echt moeite om de verschillen te vinden. Waarom geeft u pas na twee maanden uitsluitsel? Wij hadden verwacht dat met het aantreden van Lokaal op 1 de lokettenkwestie weer op de agenda zou komen. Natuurlijk is er een gebruikelijke zinsnede opgenomen over het feit dat de dienstverlening aan de burgers vergroot moet worden en dat onder meer loketten daar dienstbaar aan kunnen zijn. Maar ik denk dat een ieder die enigszins politiek opgevoed is dit leest als; dit gaat niet door. De VVD die zonder blikken of blozen slikt dat het openbaar bestuur weer wat duurder is geworden voor deze gemeente. De partij die pleit voor een kleine overheid en lage kosten voor de burger. Nou, daar zitten we dan, we plussen er gewoon 100.000 euro structureel bij en we gaan met elkaar aan de slag. VGBK, leg nu alstublieft een keer uit waarom u ook zo bent voor lastenverzwaring voor de burger. Kortom, ik denk dat iedere partij in deze nieuwe coalitie wel iets uit te leggen heeft. Ten aanzien van het aantal wethoudersposten, de SGP vind het volstrekt onnodig om deze extra kosten te maken. Gewoon om een coalitieprobleem op te lossen, want meer is het niet. Daarnaast heeft mijn fractie ook vragen over de taakverdeling die daaraan ten grondslag ligt. We hebben wat verschuivingen gezien, soms misschien wat optische verschuivingen. Maar welke werkzaamheden zijn er bijgekomen? Werkzaamheden waarvan het college zegt; daar maken we echt meer werk van. Ik hoorde de formateur met veel overtuiging zeggen dat wij nu weer een bestuurskrachtig bestuur hebben. Mijn fractie is zo ver nog niet, want volgens mij moet een bestuur zich eerst bewijzen, voordat wij die conclusie kunnen trekken. Dus wat mij betreft hangt het ervan af welke daden dit college laat zien.”

Jan Dekker (CDA) vroeg zich af waarom de beoogde verstedelijking in combinatie met een tweede brug steeds aan een ander aantal hectare woningbouw werd gekoppeld. “Het collegeprogramma had best concreter kunnen zijn.”

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) verzocht om een financiële onderbouwing van de aanstelling van 5.4 wethouders. “Ik ging voor vier wethouders, maar het worden er zes. Dat kost de belastingbetaler 100.000 euro extra. Waar haalt u dat geld vandaan?”.

D66 speelde een cruciale rol in de gesprekken. Principiële afwegingen over de mogelijke verstedelijking van de Krimpenerwaard zorgden voor tussentijds vertrek van Famke Houthoff, Max van Leijenhorst en Erica Jaspers. De nieuwe D66-fractievoorzitter Jeffrey van de Lagemaat mocht uitleggen waarom deze splijtzwam niet leidde tot afhaken in de coalitie. “Het waren persoonlijke afwegingen van dit drietal. Wij stonden voor de keuze: weglopen of ons verlies nemen. Dat laatste hebben wij gedaan. Wij gaan ons inzetten om zoveel mogelijk uit ons programma te verwezenlijken. Mogelijk valt de verstedelijking straks mee en worden ook veel groene voorzieningen in het plan opgenomen.”

Door Het Kontakt/RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1003 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Oppositie gaat nieuwe coalitie op haar daden beoordelen

  • Ach ja hoor, VVD en huil/verschuil broertje D66 aan het woord en de macht. Wat een trieste gemeente is de Krimpenerwaard toch geworden!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief