Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1116 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het Russische bedrijf Gazprom levert gas aan 120 Nederlandse gemeenten. Een van die 120 gemeente is de Krimpenerwaard, dat blijkt uit een onderzoek dat Follow the Money vorig jaar publiceerde. Jaarlijks gaan er vele miljoenen euro’s via de Nederlandse gemeenten naar de Russische staat.

Het Russische staatsbedrijf wordt strak gecontroleerd door de Russische president Poetin. Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen komt er een oproep aan alle politieke partijen in de gemeente: “Stop het contract met Gazprom, wissel van gasleverancier.” Hiervoor pleiten onder andere Marjan Minnesma, directeur Urgenda en Michel Scholte, oprichter van True Price in een opiniestuk in de Volkskrant.

“Van Den Haag tot Utrecht, Krimpenerwaard tot Apeldoorn en Maastricht tot Schiermonnikoog. Ze zijn allemaal klant bij de Russische gasleverancier die bekendstaat om corruptie. Gazprom is daarmee marktleider in Nederland; de nummer twee, Eneco Zakelijk, heeft slechts 47 gemeenten als klant”, staat in het opiniestuk.

Motie voor stopzetten contract
Pro Krimpenerwaard roept alle partijen op om met elkaar een motie in te dienen en het contract met Gazprom zo snel mogelijk op te zeggen. In de mail van Pro Krimpenerwaard naar andere raadsleden staat: “Laten wij ook onze verantwoordelijkheid nemen en de druk op Poetin verhogen om zo een vredesbijdrage te leveren.”

“Met een groot deel van dit geld wordt het leger, dat nu Oekraïne is binnengevallen, gefinancierd”, zegt Ad Struijs, fractievoorzitter Pro Krimpenerwaard. “Op deze manier kunnen gemeenten, weliswaar op kleine schaal, ook bijdragen aan het onder druk zetten van Poetin. Het sluit aan bij het ingezette sanctiebeleid van de rijksoverheid, de Europese Unie en zelfs daarbuiten.”

Naast de oproep aan gemeenten is er nu ook een petitie gestart om de contracten te verbreken met Gazprom. De petitie is binnen een paar uur al meer dan 15.000 keer ondertekent.

 

Dit bericht is 1116 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief