Archieven

Dit bericht is 897 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Sinds enkele jaren doet de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep (NVWK) onderzoek naar het voorkomen van ransuilen. Op deze manier krijgen ze een goed beeld van het aantal (broedgevallen) ransuilen in de Krimpenerwaard en hoe het met deze vogels gaat. De NVWK vraagt inwoners daarbij te helpen door hun waarnemingen te melden.

Ransuilen komen in de Krimpenerwaard in een groot scala aan gebieden voor, variërend van agrarisch gebied tot open bos, bosranden en parken. Maar ook in bebouwingslinten en dorp(randen) komen ze voor. Zolang er maar een open terrein met veel muizen om te jagen in de buurt is.

Broeden doen ze meestal in oude kraaien- of eksternesten. De jonge ransuilen verlaten al snel het nest en omdat ze dan nog niet goed kunnen vliegen, klimmen ze door de naburige boomtakken.

Vanaf eind juni tot en met augustus is na zonsondergang de bedelroep van de jonge ransuilen goed te horen. Zodra het donker wordt beginnen de jonge uilen naar hun ouders te roepen om voedsel. Dit geluid wordt wel vergeleken met piepende schommels.

Ieder jaar zoekt de uilenwerkgroep van de NVWK al fietsend de Krimpenerwaard af naar jonge ransuilen. Inwoners die hier bij willen helpen kunnen hun meldingen doorgeven via uilenwerkgroep@nvwk.nl of 06-1156 8298. Locaties worden niet openbaar gemaakt om verstoring van de uilen (maar ook van de omwonenden) te voorkomen.

Dit bericht is 897 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Oproep NVWK: ‘Ransuilen gezien? Geeft het door’

 • Hallo,

  Sinds enig tijd horen wij sávonds de bedelroep van de ransuil. We hebben het jong gezien in de houtwal achter ons huis.
  Wij wonen in Holten. Het landeweerd 25
  Hopelijk hebben jullie hier iets aan.

  Groeten
  Ria Bolink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief