Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1164 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – Het zwemmen in de Hollandse IJssel bij Ouderkerk is van oudsher een gewoonte. Een verfrissende duik in de koele rivier is voor jongeren op zomerse dagen een aangename manier om zicht te vermaken. De vraag is alleen of deze manier van recreëren nog veilig kan, gezien het toenemende scheepvaartverkeer.De gemeente Krimpenerwaard denkt nu aan het inzetten van maatregelen.

Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat het aantal scheepspassages per maand door de Hollandse IJssel sinds 2005 meer dan verdubbeld is. Daarnaast is ook de gemotoriseerde watersport toegenomen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer speedboten al dan niet met waterskiers en jetski’s, die op zomerse dagen gebruik maken van de rivier. Dit alles vergroot het risico op ongevallen bij zwemmen in de rivier, schrijft het college in een notitie aan de gemeenteraad.

Het zwemmen in de rivier wordt tot nu toe gedoogd. Wel staan er waarschuwingsborden bij het Havenfront. Afgelopen zomer waren er veel klachten over gevaarlijk zwemgedrag en zijn er door de politie eenmalig een klein aantal bekeuringen uitgeschreven.

Uit meldingen van omwonenden, de havenmeester en de veerman blijkt dat de vaak jonge zwemmers geen rekening houden met de gevaren van de rivier. De melders geven aan dat zij een toename zien van gevaarlijk zwemgedrag. ‘Zwemmers houden geen rekening met de route van de veerpont, klimmen op boeien, zwemmen in de vaargeul en zwemmen soms naar de overzijde van de rivier’, staat te lezen in de notitie. ‘Zwemmers blind lijken te zijn voor de gevaren van de rivier’.

Burgemeester de Prieëlle van de voormalige gemeente Ouderkerk deed in zijn ambtsperiode een voorstel aan de gemeenteraad om het zwemmen in de IJssel bij de Dorpsstraat en de Steiger te verbieden. Dit in verband met de, in zijn ogen, gevaarlijke situatie en overlastklachten. De gemeenteraad meende toen dat het bij de cultuur van Ouderkerk hoort om in de IJssel te zwemmen en wilde het niet verbieden. Om toch iets te doen zijn toen de waarschuwingsborden geplaatst. Deze geven aan dat zwemmen op eigen risico is. Ze wekken de suggestie dat zwemmen mag, terwijl nu blijkt dat dit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement niet altijd zo is.

De gemeente zegt klachten en meldingen ‘zeker serieus te nemen’, maar na meldingen werd er tot nu toe vooral ‘waarschuwend’ opgetreden tegen het zwemmen in de buurt van de veerpont, harde muziek en het gebruik van alcohol. Afgelopen zomer kwamen er wederom klachten binnen van bewoners van appartementencomplex IJsselmolen. Zij ondervonden hinder van een grote groep jeugd (tot soms wel 60 jongeren) en versterkte muziek, vervuiling, alcoholgebruik. Ook vroegen zij om maatregelen ter bescherming van de veiligheid van de jongeren bij het zwemmen in de rivier.

Het college is van mening dat er nu opgetreden moet worden. Ze wil van de verschillende fracties of ze deze mening delen en zo ja welke maatregelen zij daarbij vinden passen.

Om te komen tot een oplossing voor de problematiek wil het college de discussie aangaan met de jongeren, omwonenden en andere betrokken partijen bij dit onderwerp. Een dergelijke discussieavond zou plaats kunnen vinden in De Drie Maenen, op het moment dat dit coronaveilig kan gebeuren. Het college wil hierbij samenwerking zoeken met de gemeente Krimpen aan den IJssel omdat een deel van de jeugd van daar afkomstig is.

Dit bericht is 1164 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief