Archieven

Dit bericht is 1687 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Het duurt nog even, maar volgend jaar gaat het gebeuren: in 2023 nemen Ingrid Hopmans en Jan-Rob Makkenze, zorgondernemers bij Herbergier Schoonhoven, na vijf jaar afscheid van hun bewoners en team. Ze gaan op zoek naar een nieuw ondernemersstel dat hun Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor 16 ouderen met dementie, van hen overneemt.

“We laten een gezonde onderneming achter. Het geeft nieuwe zorgondernemers de vrijheid om onder eigen regie aan het werk te gaan en liefdevolle zorg te bieden,” zegt Jan-Rob. Beide zorgondernemers brachten jarenlange ervaring met zich mee voor ze aan hun Herbergier-avontuur begonnen. Jan-Rob vanuit welzijn, en Ingrid vanuit de zorg. “Ik was achtendertig jaar lang leidinggevende in de ouderenzorg en heb altijd het gevoel gehad dat zorg voor mensen met dementie anders kon,” zegt Ingrid. “Maar veel mensen zeiden dat ik de lat te hoog legde.”

In 2016 bezocht het stel een informatiemiddag over zorgondernemerschap voor De Herbergier. Ingrid: “Op de terugweg naar huis zeiden we al meteen dat we hier werk van wilden maken. Na overleg met de kinderen hebben we gesolliciteerd, onze baan opgezegd en het huis verkocht.”

Karakteristiek pand
In Schoonhoven werd op dat moment een karakteristiek pand omgebouwd tot Herbergier. Het voormalige weeshuis van de Zuid-Hollandse Zilverstad staat al sinds 1863 trots aan de voet van het centrum van Schoonhoven.

“Het pand is een mooie oude dame,” vertelt Ingrid. Na de verbouwing, waarmee het pand werd aangepast aan de behoeften van de toekomstige bewoners, is een heerlijke achtertuin aangelegd met bloemen en planten die de bewoners goed kunnen (her)kennen, omdat deze zestig jaar geleden ook in veel tuinen stonden.

Een eigen plek
Alle zorgondernemers wonen in of bij hun Herbergier een privéwoning. Zo ook in Schoonhoven. Maar deze Herbergier biedt iets speciaals. “In de Herbergier was geen plek voor ons,” grapt Jan-Rob.

“Omdat het een historisch pand is, mocht er niet aangebouwd worden. Daarom is er naast de Herbergier een aparte, op zichzelf staande woning voor de zorgondernemers aangekocht.” Zo zijn de zorgondernemers toch altijd dichtbij.

Tekst gaat verder onder foto

Uitje naar de markt
Dankzij het opendeurenbeleid staat het de bewoners vrij om zelfstandig een wandeling te maken, of een boodschap te doen. “Iedere woensdag gaan we naar de markt. We hebben een lopende rekening bij de kaasboer, de bakker, de slager en halen iedere week verse bloemen – alles kopen we bewust lokaal.”

Tijdens de coronapandemie konden de bewoners plots niet meer naar de markt omdat ze in een risicogroep vallen. “Toen stond de groenteboer ineens voor de deur,” zegt Jan-Rob. “En daarna de slager, de bloemenman en kregen we taart van de bakker. De band met de gemeenschap is goed en heel bijzonder,” zegt Ingrid.

Dagen met een gouden randje
Samen met zo’n tweeëntwintig medewerkers staan Ingrid en Jan-Rob vierentwintig uur per dag klaar voor hun bewoners. “De meeste medewerkers zijn verpleegkundigen, verzorgenden en gastheren/gastvrouwen, maar er zijn ook mensen in dienst die zonder ervaring in de zorg toch gesolliciteerd hebben,” geeft Jan-Rob aan.

“Zij zijn vaak door familieomstandigheden met de zorg in aanraking gekomen en geschrokken van wat ze meemaakten. Onze gastheren en -vrouwen brengen daarom iets bijzonders met zich mee. De een geeft massages vanuit de complementaire zorg, een ander is verhalenverteller of zingt met bewoners. Deze mix van medewerkers is erg fijn.”

Op zoek naar nieuwe zorgondernemers
Straks geven Ingrid en Jan-Rob het stokje door. Wat ze zoeken in hun opvolgers? Dat antwoord volgt rap. “We zoeken mensen met visie die onze uitgangspunten onderschrijven en bewaken: keuzevrijheid en warme, liefdevolle aandacht. Naar bewoners, familieleden, medewerkers en ook naar onze omgeving buiten het huis.”

Wil jij samen met je levenspartner van Ingrid en Jan-Rob horen hoe zij hun Herbergier runnen? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst van 16 september in Schoonhoven via www.herbergier.nl/schoonhoven-16-september

Dit bericht is 1687 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief