Archieven

Dit bericht is 2526 keer gelezen

LEKKERKERK – Het programma rond de viering van 75 jaar bevrijding begint in de kern Lekkerkerk steeds vastere vorm aan te nemen. Albert de Haaij en Jan Verwaal, respectievelijk voorzitter en secretaris van Oranjevereniging ‘Oranje Nassau’ zijn er al druk mee.

Zij niet alleen trouwens, want in diverse commissies bereiden andere bestuursleden van de vereniging hun programmaonderdelen voor. En daarnaast is er hulp van onder andere de muziekvereniging ‘Lekkerkerk’ en verschillende (sport)verenigingen die betrokken zijn bij de organisatie. “Een breed samengestelde groep” weet Albert, “maar extra helpende handen zijn altijd welkom.”

De feestelijkheden beginnen op Koningsdag met een programma dat niet heel erg afwijkt van voorgaande edities. Bekende ingrediënten zijn onder meer de aubade op het Raadhuisplein, de vrijmarkt voor kinderen, de optocht van verklede kleuters, de kinderspelen, het ringsteken voor berijders van paarden, pony’s, fietsen, bromfietsen en tractoren en aan het einde van de dag de traditionele lampionoptocht die ook weer eindigt met een samenzang.

De feestweek die in het teken staat van 75 jaar bevrijding komt een dag later, op dinsdag 28 april, op gang met de start van een biljartcompetitie tussen de biljartverenigingen die Lekkerkerk kent. In de dagen erna worden door diverse sportverenigingen onderlinge jeugdtoernooien afgewerkt.

Zeskamp
Op woensdag 29 april is er een zeskamp op en rond het water van de Kamerlingh Onnessingel voor teams van bedrijven, verenigingen en particulieren. “Dat belooft in de vroege avonduren een geweldig spektakel te worden”, aldus Jan.

30 april staat in het teken van film met ’s middags een vertoning van historisch materiaal in de Breeje Hendrick en ’s avonds een openluchtbioscoop in het Baanderspark. Op diezelfde dag wordt een nieuwe Wilhelminaboom geplant in het Beatrixplantsoen waarbij een bordje wordt onthuld, waarop de oorsprong van de boom wordt verduidelijkt. “We roepen alle Lekkerkerkse Wilhelmina’s op daarbij aanwezig te zijn!”

Montmartre
We gaan door naar vrijdag 1 mei. Op die dag organiseert de Oranjevereniging een gezinspuzzeltocht door de dorpskern, die langs 25 relatief onbekende of minder toegankelijke maar wel bijzondere punten voert.
‘Montmartre aan de Lek’ wordt een feestelijke zaterdag op 2 mei met kramen waarin oude ambachten en kunst worden getoond, muziekgezelschappen optreden, de Rederijkerskamer tweemaal een toneelstuk opvoert en een tochtje met een stoomboot op de Lek kan worden gemaakt.

“Op 4 mei vieren we geen feest, dan herdenken we.” Om 11.30 uur is er een samenzijn op de begraafplaats en om 19.00 uur begint een bijeenkomst in de Grote Kerk die om 20.00 uur wordt afgesloten met twee minuten stilte en het leggen van kransen bij het borstbeeld van Burgemeester Roos aan het Raadhuisplein.

Allegorische optocht
Bevrijdingsdag begint met kanonslagen die in het hele dorp te horen zullen zijn, een vrijheidsmaaltijd voor alle inwoners in Amicitia, het ontsteken van het bevrijdingsvuur, dat door leden van atletiekvereniging Start in Wageningen wordt opgehaald en dan natuurlijk de traditionele allegorische optocht. Verenigingen en particulieren kunnen zich daarvoor al inschrijven. “Dit jaar blijven we in Lekkerkerk en rijden we in twee grote lussen door de dorpskern.” Een vak- en een publieksjury verdelen de prijzen.

‘s Middags en ‘s avonds zijn er optredens van de muziekvereniging en lokale bands en ten slotte wordt er om 22.30 uur vanaf een ponton op de Lek een groots vuurwerk afgestoken.

Via www.ov-oranjenassau.nl kunnen inwoners van Lekkerkerk zich binnenkort aanmelden voor deelname aan de diverse programmaonderdelen. “Wij kijken er nu al naar uit”, besluiten Albert en Jan, “we hopen dat onze dorpsgenoten dat ook gaan doen.” Over enkele weken staat het volledige programma op de website en wordt een programmaboekje verspreid.

Dit bericht is 2526 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief