Archieven

Dit bericht is 914 keer gelezen

LEKKERKERK – Dankzij de inspanning van enkele leden van de historische vereniging ‘Lekkerkerk door de Tijd’ prijkt sinds afgelopen week weer een ‘Ossekop’ aan de gevel van de woning van de familie De Jong aan de Voorstraat.

Het woonhuis bestond vroeger uit twee panden. In het deel waar nu de ossekop hangt, was tot midden negentiende eeuw een leerlooierij gevestigd. In de schouw van het onderhuis was toen een mangaankleurig tegeltableau van een leerlooierij ingemetseld.

Waarschijnlijk is de ossekop bij het sluiten van de leerlooierij verhuisd naar de andere, grotere leerlooierij van Marinus Luijten. Later werd hier de NV Bouwmaterialenhandel v/h M. Luijten gevestigd en de ossekop aan de gevel van het kantoorpand aangebracht. Toen dit bedrijf naar Haastrecht verhuisde werd de ossekop van de gevel gehaald en opgeslagen in Haastrecht.

Door de inzet van de historische vereniging ‘Lekkerkerk door de tijd’ is de ossekop daar weggehaald, gerestaureerd en bij één van de toenmalige bestuursleden opgeslagen. Later is de ossekop aan de Talmastraat ter hoogte van de bibliotheek op een stalen kolom aangebracht waarop nu het schilderij van de Breeje Hendrik is bevestigd. De plaats was niet zo gunstig gekozen, want daar werd de ossekop een aantal keren vernield. Wel kon met wat kunst en vliegwerk de ossekop worden gerepareerd.

In overleg met de familie De Jong, bewoners van de voormalige leerlooierij, kon de ossekop daar aan de gevel worden aangebracht. Helaas was de ossekop, samengesteld uit stenen, cement, gips, ijzer en hout niet bestand tegen de weerselementen en is ‘ie door vocht uit elkaar gebarsten. Nadat de ossekop was verwijderd bleek restauratie niet meer mogelijk.

Uiteindelijk heeft de historische vereniging besloten om het oude exemplaar te vervangen door een replica van kunststof. Dankzij de inspanning van leden Arie van der Wal, Henk van Tol en de eigenaar van het pand Ries de Jong kijkt de koeienkop vanaf de gevel van Voorstraat 66 weer belangstellend uit over de Voorstraat en de Lek. Waarom nu een koeienkop? Volgens kenners was de voormalige ossekop gewoon een roodbonte koeienkop, geschilderd in de wat onnatuurlijke kleur van roze/rood/paars.

Dit bericht is 914 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief