Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1057 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Menigeen kent het afschuwelijke verhaal van Jannes Priem. Hij was één van de slachtoffers van de razzia in het Gelderse Putten. In zeven maanden tijd heeft hij maar liefst vijf concentratiekampen overleefd. Zijn relaas is meegenomen in een onlangs opgeleverde podcast over de wegvoering van 659 mannen op 2 oktober 1944.

De razzia in Putten was een vergelding van de Duitsers vanwege een aanslag, twee dagen eerder uitgevoerd door leden van de Puttense verzetsbeweging. Na omsingeling van het Veluwedorp werden zo’n honderd huizen in brand gestoken en de gevangen genomen mannen afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Daarna gingen 601 mannen door naar concentratiekamp Neuengamme. In totaal werden 58 gevangenen vrijgelaten in verband met gezondheidsproblemen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug waaronder Priem. Later is hij in Schoonhoven gaan wonen en heeft tot zijn overlijden in 2013 veel lezingen gegeven over deze tragische gebeurtenis.

Historicus Dr. Anton van Rensen uit Nijkerk is beheerder van de website historytelling.nu. Zijn werk is om de te geschiedenis te onderzoeken. Niet alleen op feiten maar ook om antwoord te krijgen op de vraag waarom iets is gegaan zoals het is gegaan. Afgelopen zaterdag was hij te gast in de uitzending bij RTV Krimpenerwaard. De podcast over de razzia van Putten is onderdeel van de serie ‘Oorlog op de Veluwe’, gemaakt in opdracht van de bibliotheek Nijkerk. Via deze moderne manier van communicatie probeert Anton het verhaal levend te houden en te bewaren voor komende generaties. In de gemaakte geluidsopnamen zijn fragmenten te beluisteren van een interview met Jannes Priem, opgenomen in 2011.

Dit bericht is 1057 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief