Archieven

Dit bericht is 1276 keer gelezen

LEKKERKERK – Amateurdichter Daan Kelder heeft voor de luisteraars en kijkers van RTV Krimpenerwaard zaterdagmiddag een oudejaarsgedicht voorgedragen. Inspiratiebron is de actie ‘Ik betaal me blauw’ en de gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

“Dichter van Tocht”

Vocht Kou en Tocht, simpele oplossingen vaak te ver gezocht.Nooit de mogelijkheid gehad tot koop of ooit iets te hebben gekocht.Kon ik maar, had ik maar, haar vingers lichtelijk bevroren,haar gezicht blauw van de kou.Wist ze dit maar van te voren,dan had ze zeker aangegeven dat ze dit huis zonder isolatie niet huren zou.Dan voelt ze langs haar enkels weer diezelfde koude bries.Een koude rilling over haar rug,die omhoog klimt richting haar blote nek en terug.Liggend op de bank onder een dekentje van fleece,In haar hand een zakdoek en de telkens terugkomende nies.Kijkt ze hopeloos naar de buitengevel,
die is vochtig en beschimmeld, ongezond en vies .Financieel maakte ze zich al grote zorgen,door de veel te dure energie en vraagt ze zich ernstig afAls ze die rekening zou betalen, heeft ze dan nog genoeg overOm haar boodschappen te halen.Ondertussen in haar  woning”Hallo, beste bewoners van een woning met achterstallig onderhoud.Gebrek aan isolatie, tochtig, vochtig en koud.Ik wil het u wel vertellen wie wij zijn. Of eigenlijk wie ik ben.Omdat ik zelf ook graag zou willen weten of ik mijn vijand ken.Ik ben “Tocht “uw heeft thuis vast weleens naar mij gezocht.Vanuit kieren, kruip ik over vloeren,langs obstakels, enkels en op de grond liggende dieren.In vele vormen val ik sluipend aan,mijn specialiteit is heel stilletjes kruipend over ruggen richting een blote nek te gaan..In de vorm van kou heeft u mij waarschijnlijk ook wel eens achter het gordijn zien staan,toen je die langzaam heen en weer zag gaan.Ik kom bijna altijd binnen door een slecht afsluitend raamzolang daar nog niet eerder iets met een tochtstrip is gedaan.Sluipend langs een schaduwrijke muur sla ik keihard toe en verander ik van tocht,in een kruipend tot een druipend alles opvretend vocht..In de kelder kunt u mij ruiken, van kou naar tocht van tocht naar vocht,
daar ben ik uitgegroeid tot een schimmel onder pannen, kannen en kruiken,zeg maar die spullen die jullie al heel lang niet meer gebruiken.Ik ben daar in de kou geboren, ik sloop en ik kroop, ik sluip en ik kruip jaar in jaar uit door elke kier en door elke bochtZo kon ik groeien, tot ik uiteindelijk elke slecht geventileerde ruimte in uw woning had bezocht.Toen kwam ineens de isolatie die door mijn eigen toedoen werd en nog steeds wordt verkocht.Zo kwam er na die vele mooie jaren dat ik een bries blies door je haren,toch een einde aan mijn tocht.Mocht u ineens een bries een nies of een snotneus krijgen in de kou,weet dan dat ik naast je zit en dat ik dat niet doe voor jou.Maar om jou te horen niezen en proesten kuchen en hoesten,Is waar ik het allemaal voor doe en zoveel van hou. Ik wens iedereen in 2023 net als Kou en Vocht,Heel veel isolatie en warmte toe, veel liefs ,en het allerbeste ….”Tocht“Betreft afgelopen jaar”Als we nou heel simpel de gedupeerde Groningers compenseren,met een bedrag dat hoger is dan hun schade was.Kunnen we weer gaan boren naar ons eigen Nederlandse Gas.Gebruik daarvoor de miljarden die ze gaan gebruiken om de boeren uit te kopen,
die inmiddels in het gunstigste geval op hun tandvlees lopen.Nu zittend onder een deken, dicht tegen elkaar,zoals we dat vroeger deden, tot gelukkig de C.V. werd uitgevonden, heel lang geleden, iets meer dan honderd jaar.Toen opeens was thuis zijn in de kou, iets uit het verleden.dan besef je pas hoever we inmiddels zijn afgegleden.We zijn weer terug bij af hoe het ooit was.Als “vroeger” eens zou weten hoe het hier in het “Nu” is gesteld,dan had hij hem ongetwijfeld de waarheid flink verteld.Maar hij was zeker opgestaan, om warmte te brengen waar het koud isen had hij er uit liefde voor die mensen verse groenten bijgedaan.We worden er wel op gewezen aan welke kant je moet gaan staan,Na alles wat we konden en voor een ander hebben gedaan. Is er in de politiek zelf het laatste jaar toch heel veel mis gegaan.We worden mee getrokken in een Oorlog die ons nog duurder komt te staan.Vele vlaggen omgekeerd is een teken aan de wand, er is veel onrecht en onvrede in wat altijd was ons Mooie NederlandHierbij wens ik iedereen een mooie jaarwisseling en een heel gezond en zelfbewust 2023.Daan Kelder

Dit bericht is 1276 keer gelezen

Deel dit:

4 Reacties op Oudejaarsgedicht Daan Kelder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief