Archieven

Dit bericht is 1889 keer gelezen

HAASTRECHT – Op vrijdag 25 juni wordt feestelijk gevierd dat de gemeente Krimpenerwaard het monumentale park de Overtuin in Haastrecht onlangs heeft overgedragen aan de Stichting Bisdom van Vliet, die ook eigenaar is van Museum Paulina Bisdom van Vliet.

Met de overdracht heeft de gemeente 450.000 euro beschikbaar gesteld voor onderhoud en verdere restauratie van het park. Restauratie en beheer van de Overtuin worden uitgevoerd door de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet, die dat de afgelopen zeven jaar ook deed. Zo’n dertig vrijwilligers werken daar wekelijks aan, onder leiding van een erfgoedhovenier.

Eenheid hersteld
De Overtuin, aangelegd in de 18e eeuw als tuin bij de woning van de burgemeestersfamilie Bisdom van Vliet, heeft meer dan eens een metamorfose ondergaan. Begin twintigste eeuw had de tuin kenmerken van zowel de geometrische, de landschappelijke als de gardeneske stijl. Na de dood in 1923 van het laatste familielid, Paulina Bisdom van Vliet, is de tuin versoberd. In 1969 is de Overtuin door de toenmalige Stichting Bisdom van Vliet, die de nalatenschap van de familie Bisdom van Vliet beheert, verkocht aan de gemeente Haastrecht. In 2014 nam een groep vrijwilligers het initiatief om het park weer in oude luister te herstellen.

Afgelopen zeven jaar is door die vrijwilligers – inmiddels georganiseerd in de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet – veel achterstallig onderhoud weggewerkt en een groot deel van het park teruggebracht naar de toestand van 1923. En met de eigendomsoverdracht die nu heeft plaatsgevonden is ook de eenheid weer hersteld. De voormalige woning – nu het museum Paulina Bisdom van Vliet – en de tuin – nu een openbaar park – zijn weer verbonden. Beide zijn rijksmonument.

Feestelijk moment
De eigendomsoverdracht, de beschikbaarstelling van budget voor restauratie en beheer, en de bezegeling van een duurzame samenwerking van beide stichtingen, zijn aanleiding voor een feestelijke bijeekomst op 25 juni in de Overtuin in Haastrecht. Tijdens die viering zullen voorzitter van de Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain, voorzitter van de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet, Bart Crouwers, en wethouder van de gemeente Krimpenerwaard, Leon de Wit, kort het woord voeren. De samenwerkingsovereenkomst tussen beide stichtingen zal op die middag worden ondertekend.

Dit bericht is 1889 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Overtuin weer verbonden met Museum Paulina Bisdom van Vliet

  • Een hele fijne plek waar ik met plezier dagelijks kom.

  • Geweldig dat de samenvoeging weer is gerealiseerd super !!
    Kan bijna niet wachten tot het museum weer open gaat !!
    Wilt u mij svp op de hoogte houden van de voortgang van de restauratie ?
    Succes en Vr.groet,Frans Gommers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief