Archieven

Dit bericht is 1127 keer gelezen

GOUDERAK – De uit omstreeks 1750 stammende herenboerderij Rusthove aan het Middelblok, een rijksmonument, biedt sinds kort onderdak aan de coaching praktijk met paarden van de Rotterdamse Daphne Koenders. De paarden Mila, Guida en de pony Louise genieten er met z’n drieën van de rust en ruimte aan de rand van het veenweidegebied. Ze beschikken over een ruime stal waar ze vrij in en uit kunnen lopen en een sappige weide met veel groen gras.

Een paar keer per week wordt hun rust onderbroken voor een sessie paarden coaching die Daphne voor haar cliënten organiseert. “Dat vinden ze helemaal niet erg, want paarden zijn van nature kuddedieren die graag anderen in hun groep opnemen”, vertelt Daphne. Dat doen ze niet zonder reden. Kuddedieren hebben elkaar nodig om de veiligheid van de groep te kunnen garanderen. Ze maken contact met elkaar, communiceren onderling en zorgen er zo voor dat iedere lid van de kudde zich prettig en veilig voelt.

Van die eigenschap maakt Daphne optimaal gebruik als ze haar cliënten coacht met behulp van de paarden. “Ik ben geen hulpverlener maar een coach”, benadrukt ze. “Ik vertaal het gedrag van de paarden naar de deelnemers aan de sessies en leer hen op die manier hun balans te hervinden.” Paarden zijn heel gevoelige dieren die haarfijn aanvoelen waar de schoen wringt bij andere leden van hun kudde en dolgraag willen helpen om hun innerlijke problemen te overwinnen. Niet alleen als het om soortgenoten gaat, maar ook als het om mensen gaat.

“Paarden en mensen zijn immers al eeuwenlang met elkaar verbonden. In goede tijden en in slechte tijden zijn ze met elkaar opgetrokken, overal ter wereld.”

Daphne Koenders is van oorsprong stadsgeografe. Vanuit die achtergrond schrijft ze nog regelmatig teksten over maatschappelijke onderwerpen en ruimtelijke ordening in opdracht van overheden en andere instanties. Maar door corona is het accent toch meer en meer komen te liggen op haar onderneming ‘Metgezel’ waarin zij samen met haar paarden coaching, opstellingen en workshops organiseert.

De doorbraak op haar levenspad kwam een aantal jaren geleden toen zij een paar maanden met een kudde paarden door Portugal trok en ervoer hoe belangrijk deze dieren voor haar waren in het hervinden van zichzelf en haar balans. Ze besloot een aantal opleidingen te volgen op het gebied van coachen met paarden. “En nu werk ik in het systemische en energetische veld. Samen met mijn kudde van drie paarden vorm ik Metgezel. Ik vind het mooi om stil te staan bij wat voor mijn cliënten bijzonder en belangrijk is. Samen helpen we mensen hun lichamelijke of emotionele blokkades te overwinnen en heel vaak lukt dat.”

Deelnemers aan de sessies worden ontvangen in de knusse hooiberg en gaan daarna samen met Daphne de wei in om de paarden te ontmoeten en met elkaar te zoeken naar een evenwicht in hun eigen lichaam en geest of hun omgang met anderen in hun omgeving. “Een middag met Metgezel was een hele fijne ervaring”, schrijft een deelneemster. “Middens tussen de paarden voelt het alsof je deel uitmaakt van de kudde. Een heel speciale ervaring!”

Kijk voor meer informatie op www.metgezel.org.

Dit bericht is 1127 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief