Archieven

Dit bericht is 1378 keer gelezen

STOLWIJK – De Dierenbescherming is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek in Stolwijk.

Tussen eind februari en begin april zullen weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt de Dierenbescherming overzetters die de dieren helpen om veilig naar de overkant te komen.

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Paddenoverzetter dienen in elk geval 6 weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Ze gaan ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast moeten zowel de dode als levende dieren noteren.

Paddenoverzetters moeten zelf een zaklamp meenemen. De Dierenbescherming zorgt voor reflecterende hesjes en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er online een informatieavond gehouden.

Aanmelden kan via de website van de Dierenbescherming.

Dit bericht is 1378 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief