Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 2021 keer gelezen

STOLWIJK – De Dierenbescherming is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek.

In Stolwijk trekken tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Om te voorkomen dat ze bij het oversteken van drukke wegen worden doodgereden zoeken worden overzetters gezocht die hen helpen om veilig naar de overkant te komen.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes  weken.

Werkzaamheden
Van paddenoverzetter wordt verlangd dat ze in elk geval zes weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar zijn in de periode van eind februari tot half april. Ze gaan ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur.

De overzetters zijn nodig in de omgeving van Stolwijk. De exacte locaties staan op de speciale paddentrek pagina van de dierenbescherming.

Aanmelden kan hier.

Dit bericht is 2021 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief