Archieven

Dit bericht is 3017 keer gelezen

HAASTRECHT – Zondag is voor de laatste maal een kerkdienst gehouden in de St. Gabriëlkerk, onderdeel van het Passionistenklooster. Het gebouw aan de Provinciale weg krijgt een andere bestemming.

‘Ons geloof houdt hiermee niet op, het zoeken naar verbinding blijft doorgaan. Daar hebben we elkaar voor nodig, nu en in de toekomst.’ Pater Mark Robin Hoogland (53) haalde deze woorden aan in de laatste ochtenddienst. Reeds op jeugdige leeftijd staat het geloof centraal in zijn leven. De aansluiting bij de Passionisten vervulde zijn wens dit met anderen te delen en te beleven.  “Een kapelaan in Oudewater, ook Passionist, attendeerde mij hierop. Vervolgens heb ik mij verdiept in deze orde en besloten hierbij aan te sluiten.”

Geestelijke orde
De orde van Passionisten is wereldwijd verspreid over meer dan zestig landen. Het is een congregatie, een geestelijke orde die in 1721 is opgericht. Passionisten zetten zich in voor mensen die zoeken naar verdieping en bezinning in hun leven. Precies honderd jaar geleden is het klooster in gebruik genomen. Patroonheilige is Gabriele dell’ Addolorata, door de Paus heilig verklaard in 1908. De vijf jaar later gebouwde Gabriëlkerk is vernoemd naar deze heilige. Het complex tussen Haastrecht en Hekendorp is de enige in Nederland die valt onder deze orde.

Het klooster biedt tot op heden onderdak aan zowel actieve als rustende Paters en Broeders. Sinds 1967 is ook het Provicialaat er gevestigd. Dat is het bestuurscentrum van Passionisten in Nederland en Noord-Duitsland. Pater Hoogland is sinds 2012 overste en daarmee eindverantwoordelijke.

Onvermijdelijk
Vrij constant woonden er rond de zeventien paters en priesters. “De laatste twintig jaar zagen we een gestage afname van het aantal bewoners”, legt de priester uit. “De keuze om te sluiten is onvermijdelijk geweest, een gezamenlijke beslissing van de leden. Als Provinciaal Overste van Nederland en Noord-Duitsland ben ik aangesteld om deze taak, samen met de raadsleden, uit te voeren.”

Verhuizen
Kerkleden worden overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Iedereen kan de keuze maken zich aan te melden in een andere plaats. De communiteit beslaat nu tien personen waarvan zes permanent in het klooster wonen. In de loop van december verhuizen zij naar Oudewater en betrekken een woning in het voormalig Franciscus klooster.

Woon-/zorg complex
Hoogland laat weten dat de gemeente Krimpenerwaard afgelopen week een principebesluit genomen heeft dat het gebouw een woon-/zorg bestemming krijgt. “Voor mensen met een kleinere beurs”, maakt hij duidelijk. De pater besluit het gesprek positief en geeft aan dat hier het klooster sluit, maar wereldwijd de organisatie groeit. Vooral in Azië en Zuid-Amerika.

Foto’s: Janet de Graas

Pater Mark Robin Hoogland

Dit bericht is 3017 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief