Archieven

Dit bericht is 2292 keer gelezen

HAASTRECHT/SCHOONHOVEN – Pastoor Joost van der Mee van de parochies in Schoonhoven en Haastrecht heeft een nieuwe pastorale taak ontvangen van de bisschop van Rotterdam, Monseigneur Hans van den Hende.

Hij verlaat op 15 juli de parochies om voor een periode van twee jaar werkzaam te zijn in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hier gaat hij zich bezig houden met het begeleiden van ‘het herontdekken van de rijkdom van het geloof’ via de neocathechumunale weg. De bisschop benoemt per 15 juli een waarnemend pastoor. In later stadium zal worden voorzien in een meer permanente opvolging.

Met de nieuwe taak voor pastoor Van der Mee komt ook het einde aan een periode van enkele jaren, waarin kerkbestuur, parochianen en pastoor niet op één lijn zaten. Met name zijn speciale omgang met de leden van het neocatechumenaat, een groepering van rechtlijnige katholieken, zorgde voor wrijving. In 2019 stelde bisschop Van der Hende een bemiddelaar aan om tot een oplossing in het conflict te komen.

Uiteindelijk heeft pastoor Van der Mee de bisschop laten weten beschikbaar te zijn voor een nieuwe pastorale opdracht.

Afgelopen vrijdag ontvingen de parochianen van de H. Bartholomeusparochie in Schoonhoven en de Sint Barnabasparochie in Haastrecht een brief van de bisschop waarin het vertrek van de pastoor werd medegedeeld. Op korte termijn zal overleg plaatsvinden met leden van het parochiebestuur en zullen beide besturen worden aangevuld. De bisschop liet ook weten dat de gemeenschap van de Neocathechumenale Weg voortaan uit de eigen beweging door een priester zal worden begeleid. Deze taak zal niet meer door de waarnemend pastoor of de uiteindelijke opvolger worden vervuld.

Pastoor van der Mee, die meer dan 32 jaar in Schoonhoven en 24 jaar in Haastrecht zijn pastorale taak heeft vervuld, kijkt in dankbaarheid terug op deze jaren. “De parochie werd mijn leven. We hebben samen veel beleefd, met hoogtepunten, te veel om op te noemen, met droevige gebeurtenissen en ook moeilijke momenten, waarin het net altijd goed ging met elkaar.” Van der Mee zei in dit verband om vergeving te vragen voor zaken die hij niet goed zou hebben gedaan of mensen gekwetst.

In het weekend van 3 en 4 juli kunnen de parochianen afscheid van pastoor Van der Mee nemen. In Schoonhoven gebeurt dit op zaterdag 3 juli na de avondmis van 17.30 uur in de pastorietuin of bij slecht weer in ‘De Overkant’ en in Haastrecht na de Eucharistievoering van 11.00 uur bij goed weer in de pastorietuin en anders in ‘De Thuishaven’.

Dit bericht is 2292 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief