Archieven

Dit bericht is 1101 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het is deze tijd van het jaar dat je tegen de schemering aan de rand van het dorp of verderop in de polder vanuit de begroeiing een licht klagend gepiep hoort. Alsof een verliefd stelletje op een oude schommel heen en weer wiegt. En het is dus in deze periode dat de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (de NVWK) haar fietsexcursie organiseerde, op zoek naar jonge ransuilen.

Vrijdag 24 juni, vlak na de langste dag, was het dan zover. In het vertrouwen dat de weersverwachtingen voor de avond niet zouden uitkomen, dat het dus droog en rustig weer zou zijn, verzamelden 45 mensen zich op de parkeerplaats bij het Loetbos. Voor ze op de fiets stapten, vertelde Stefan van der Heijden over de verschillende soorten uilen die we in de Krimpenerwaard kunnen spotten: Bosuil, Kerkuil, Ransuil en Steenuil. De steenuil vergaat het de laatste paar jaar erg slecht, af en toe wordt er een gezien, maar er is nog maar één broedpaar bekend in de Krimpenerwaard. Kerkuil en ransuil doen het redelijk, sterk afhankelijk van het voedselaanbod = de muizenstand. De veel minder kieskeurige bosuil doet het goed. De kerkuil kwam tot zo’n tien jaar geleden weinig voor in de Krimpenerwaard. Pas sinds 2013, en dankzij de gastvrijheid van boeren en schuureigenaren met hun uilenkasten, tellen we jaarlijks zo’n 10 tot 15 broedgevallen. Zo lijkt de kerkuil een vaste gast in onze omgeving te zijn geworden. Ransuilen zijn lastiger te monitoren, zij broeden in oude nesten van onder andere eksters, ze roepen weinig en dan ook nog zacht. Zo niet de jongen, die je in de maanden juni en juli kunt horen met hun langgerekte piepen, hun bedeltoon om voedsel. En zo komen we weer bij de 45 fiets-enthousiastelingen die de donkerte van de polder infietsen, de oren en ogen scherp gesteld op het geluid van uilen. En ze werden beloond. Jonge ransuilen, roepende bosuilen, een vliegende kerkuil, ze werden allemaal gespot. En niet alleen in de dorpen en in de polder, net zo goed in de hoek van de parkeerplaats bij het Loetbos liet de bosuil zich perfect horen en zien.

De NVWK bestaat 60 jaar en organiseert dit jaar een aantal extra excursies, ook voor niet-leden. Wil je ook eens meedoen? Kijk op www.nvwk.nl

Tekst en foto’s met dank aan Frans van der Storm

Van links naar rechts: Kerkuil, Steenuil, Ransuil.

Dit bericht is 1101 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Piepende remmen voor piepende uilen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief