Archieven

Dit bericht is 3624 keer gelezen

LEKKERKERK – Een paar jaar geleden besloot de vader van Nelleke de Vries achter zijn voormalige kalvermesterij een paar bijenkasten neer te zetten. In het voorjaar hadden de bijen genoeg aan de bloemen van koolzaad en fluitenkruid in de bermen langs de Tiendweg, maar zodra die waren uitgebloeid moesten de beestjes veel verder weg om hun voedsel te zoeken.

“Daar gaan we iets aan doen”, bedacht Nelleke en ze legde op een stuk grond van 800 vierkante meter naast de boerderij een bloementuin aan.

In het voorjaar zaait ze een mengsel van zomerbloemzaden in die van juli tot oktober voor een uitbundige bloemenpracht zorgen. Niet alleen de eigen bijen genieten er van, er strijken ook talloze vlinders, hommels en bijen van andere volken neer om van de nectar te snoepen.

“Een paradijs waarvan niet alleen insecten maar ook mensen van moeten kunnen genieten”, vond ze. En zo ontstond pluktuin De Zonneroos, waar mensen van maandag tot en met zaterdag hun ogen kunnen uitkijken naar de vele soorten bloemen die er bloeien. “Alleen kijken, niet kopen’, gaat in dit geval niet op. De bezoekers mogen gewapend met een mesje of plantenschaar zoveel bloemen plukken als ze willen en daar een mooi boeket van samenstellen. Met een handig plankje wordt de dikte van de ruiker gemeten en de (bescheiden) prijs bepaald. Afrekenen kan door het bedrag contant in een bakje te deponeren of met behulp van een QR-code en de mobiel bankieren app te betalen. “Ik ben er niet altijd, maar vertrouw erop dat onze gasten eerlijk zijn en blijven”, lacht Nelleke.

Op woensdagochtend, vrijdag en zaterdag is Nelleke er zelf wel om bezoekers rond te leiden, te adviseren bij het samenstellen van een boeket of om zomaar een praatje te maken over de bloemetjes en de bijtjes. Want het is zeker niet verplicht om met een bos bloemen huiswaarts te keren. Wie gewoon neer wil strijken om te genieten van de rust en de schoonheid van de tuin is net zo welkom. Er staan wat picknicktafels waar je zelf meegebrachte versnaperingen aan kunt nuttigen en er is een trampoline voor de kinderen, die heel veel wordt gebruikt.

Fotosessie tussen de bloemen
Gezelschappen die een kleurrijke achtergrond zoeken voor bijvoorbeeld een bruidsreportage of een familieportret worden hartelijk ontvangen. De bloemen in de pluktuin staan garant voor een fleurig decor, maar of de zon op het juiste moment schijnt kan De Zonneroos niet garanderen.

Ecologische moestuin
Behalve zomerbloemen zijn er in de tuin ook kruiden, eetbare bloemen en in toenemende mate fruit en groenten te vinden. In deze tijd kunnen er al volop boontjes en bramen worden geplukt. “We breiden onze ecologische moestuin steeds verder uit met weer andere gewassen.” Voor alles geldt dat er alleen natuurlijk wordt bemest en bestrijdingsmiddelen uit den boze zijn. Dat zie je en dat proef je.

Niet alleen de bezoekers van dichtbij en soms van heide en verre genieten van de pluktuin. Nelleke doet dat zelf ook volop. “Naast mijn parttime baan is dit een prachtige hobby.” Het is hard werken soms, want ook tussen zomerbloemen groeit onkruid en dat moet worden weg geschoffeld. De kunst is dan natuurlijk de goede planten te laten staan en alleen de ongewenste begroeiing te verwijderen. “Dat leer je op den duur wel”, zegt ze daarover.

Pluktuin De Zonneroos is te vinden aan de Tiendweg West 30 a in Lekkerkerk. Klik hier voor meer informatie.


Dit bericht is 3624 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief