Archieven

Dit bericht is 957 keer gelezen

HAASTRECHT – In september wordt in Haastrecht een poëziewandelroute gehouden met gedichten van Henk Kooijman. De gedichten worden getoond aan de Hoogstraat.

Landschapsdichter Henk Kooijman (1928-1988) werd geboren in Haastrecht, waar hij tot 1972 zou blijven wonen, vertelt oud-polderdichter en mede-initiatiefnemer van de route Corie Grootendorst. Samen met vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, draagt zij de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toe. “Zijn zwerftochten door de polders en de dorpen in de Krimpenerwaard vormden gedurende zijn hele leven de inspiratie voor gedichten. Kooijman ervoer het landschap, de weiden, de wolken en het licht als bezield, als iets dat het menselijk verstand te boven gaat. Hij was als geen ander in staat het uiterlijk ‘landschap’ te rijmen met een innerlijke wereld.”

Vanaf 4 september hangen gedurende de hele maand twintig gedichten van Kooijman op de ramen aan de Hoogstraat in Haastrecht. Tussen Museum Paulina Bisdom van Vliet en het einde van de Hoogstraat richting Oudewater leest de wandelaar een doorsnede van zijn Haastrechtse en Krimpenerwaardse werk. Grootendorst: “Een mooie manier om Kooijman te leren kennen of de kennismaking te hernieuwen, op de plek waar zijn gedichten tot stand kwamen.”

Na het overlijden van de dichter werd in 2009 een bloemlezing met meer dan 600 gedichten uitgebracht: ‘Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee’. In 2012 werd aan zijn voormalig woonhuis een plaquette geplaatst. Grootendorst: “De poëzie van Kooijman is echter vandaag de dag in zijn geboortedorp niet terug te vinden. Vandaar dit monumentje in de vorm van een poëtische dorpswandeling. De gedichten van Kooijman verdienen in Haastrecht een blijvende plek. Deze wandeling met gedichten is een eerste stap in die richting.”

De uitvoering van de route – getiteld ‘Dorpsbewoner’ – wordt mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener Kunstwaard en particulieren.

Alle gedichten in de wandelroute zijn afkomstig uit de verzamelbundel ‘Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. Het Groene Hart in 654 gedichten door Arjen Struik’.

Dit bericht is 957 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief