Archieven

Dit bericht is 1523 keer gelezen

LEKKERKERK- “Zelfs als ik in de wei aan het werk ben maak ik graag gebruik van één van mijn oudere tractoren” lacht Kees Hein Streefland. Hij is melkveehouder aan de Wetering Oost en heeft daar de zorg voor rond de honderd melkkoeien. Hij praat met passie over zijn boerderij en over zijn dagelijks werk, maar ook over zijn hobby; het aan de praat houden van oudere tractoren.

Hij heeft er zelf een stuk of wat en zijn maat Gerrit Mudde heeft er in de schuur achter de stal ook een paar staan. Daar treffen ze elkaar zowat iedere maandagavond om samen aan de machines te sleutelen. Het doel is de tractoren in een dusdanige staat te houden dat ze nog steeds de weg op mogen. Er zijn een paar antieke exemplaren bij, maar de meeste zijn “pas” rond de zestig jaar oud. “Net als wij.”

Al in 2006 besloten ze wat meer ruchtbaarheid te geven aan hun hobby en ze brachten een clubblad uit waarin wetenswaardigheden stonden over de tractoren en andere landbouwmachines die ze onder hun hoede hadden. Dat leidde er toe dat een stuk of vijftien andere liefhebbers zich aansloten en zo ontstond de vriendenclub “De Poldertuffers”, die inmiddels 49 vrienden uit Lekkerkerk en omgeving telt. De meeste van hen zijn zelf in het bezit van één of meer tractoren waar ze graag aan prutsen en graag een tochtje mee maken.

Toertochten

Daar voorzien De Poldertuffers in. Gemiddeld drie keer per jaar zet één van de vrienden een toertocht uit door de Krimpenerwaard en omgeving waar het merendeel van de berijders aan deelneemt. Een spectaculair gezicht en leuk om te doen. De tochten voeren de deelnemers voornamelijk via boerenwegen naar plaatsen ver buiten de regio waar ze bij een pleisterplaats aanleggen voor ze terugkeren naar hun eigen stallen. “Laatst zijn we met z’n allen naar Leerbroek in de gemeente Vijfherenlanden getuft” vertelt Gerrit. “Een mooie rit.”

Hooibouwdag

Voor de Poldertuffers is de Hooibouwdag toch wel het hoogtepunt van het jaar. Op de weilanden achter museum De Vrijheid aan de Opperduit in Lekkerkerk verzamelen zij zich om met hun tractoren en andere machines te demonstreren hoe in het verleden het gras van het land werd gehaald om er het hooi voor de winter van te maken. Een dag die altijd veel belangstelling trekt en zowel de deelnemers als de toeschouwers veel plezier bezorgt.

Twee zomers lang moest de Hooibouwdag vanwege corona worden afgeblazen, maar dit jaar kan het weer. Op zaterdag 16 juli zijn boeren, burgers en buitenlui van harte welkom om er samen met De Poldertuffers een feestelijke dag van te maken.

Door Sem van der Laan

Dit bericht is 1523 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief